Lud, zbunjen, normalan

Naslov popularne serije mogao bi najkraće opisati dešavanja u Košarkaškom savezu BiH.

Igokea i Sparsi se nisu dogovorili oko termina utakmice, komesar takmičenja donio odluku o odigravanju iste, a Sparsi saopštili kako se neće pojaviti, onda je generalni sekretar odlučio da prekine prvenstvo do odluke o ovom i sličnim događajima, Upravnog odbora KS BiH.

Poslije Komesar za takmičenje košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine Siniša Jakovljević poslao obavještenje klubovima u kojim je naveo da takmičenje nije prekinuto, uprkos dopisu koje je kancelarija objavila na sajtu.

Jakovljević navodi da je prema propozicijama on nadležan za vođenje prvenstva, te da je odgovoran organu koji ga je imenovao, a to je Upravni odbor KS BiH.

“Propozicije takmičenja ni u jednom svom članu ne govore niti određuju bilo kakvu nadležnost Kancelariji KS BiH niti generalnom sekretaru nad vođenjem takmičenja. Za vođenje  je odgovoran Komesar. UO KS BiH je jedini organ koji može donijeti odluku o prekidu prvenstva. To pravo nije dato niti Komesaru niti generalnom sekretaru.U kontekstu problema koji su nastali u vezi sa zakazivanjem termina utakmice KK Igokea – KK Spars RealWay, koristio sam ovlaštenja navedena u Čl. 5. propozicija. G. Čolan intenzivno se miješao u moj rad u vezi navedene utakmice, vršeći pritisak da otkažem utakmicu. Nakon što na to nisam pristao jer nemam utemeljenje u Propozicijama niti Kalendaru takmičenja, donio sam odluke o kojima su svi učesnici istovremeno bili upoznati putem Biltena i Nominacija. Dok se nije pojavio problem sa neprihvatanjem termina za odigravanje navedene utakmice od strane KK Spars RealWay, g. Čolan se nije uključivao u moje obaveze. U međuvremenu, zbog pritisaka koji je na mene i dalje vršio g. Čolan, zatražio sam tumačenje Čl. 5. Propozicija od UO KS BiH, koristeći instrument koji je predviđen u Čl. 69. Propozicija. Takođe, budući da mi je g. Čolan stavio na uvid Odluku 651/19 od 27.8.2019. od UO KS BiH 13.1.2020. sam zatražio sam tumačenje i tog dokumenta i njegovu povezanost sa mojim obavezama i odgovornostima u vođenju takmičenja. Budući da se radi o vrlo kratkom vremenu, nije bilo realno da takvo tumačenje iz UO KS BiH stigne do ovog trenutka”, saopštio je Komesar i dodao kako nije dobio nikakvu odluku Upravnog odbora KS BIH te na osnovu toga prvenstvo nije prekinuto i da njegove odluke ostaju na snazi.

foto:basket.ba