Lončar: Tražimo još jednog igrača

Nikola Lončar o prelaznom roku.

Nikola Lončar ima dosta posla u prelaznom roku. Sportski direktor Partizana i klub opredijelili su se za mlađe igrače, koji mogu Partizanu puno toga donijeti u Budućnosti.

“Mislim da Partizan mora da se vrati u poziciju da bude kandidat za trofeje u svim takmičenjima. Možda za Evrokup ne možemo da budemo toliki optimisti, ali ovaj klub ne smije u Evropi da ima samo jednu pobjedu kao prošle sezone. Pa to je potpuno nedopustivo. Ne mogu da kažem da je cilj biti među četiri u ABA ligi, mi to moramo da uradimo. Moj lični stav je da što prije moramo da se vratimo u Evroligu, a svi znamo kako se do nje dolazi”, rekao je Lončar u intervjuu za “Novosti”.

U februaru je osvojen prvi trofej još od 2014. godine, a ove sezone se očekuje nastavak niza.

“Biće teško, ali ne odustajemo ni od jednog trofeja. Možemo da budemo mnogo bolji nego prethodne godine. Možda na startu nismo favoriti kao Zvezda, Budućnost, Cedevita, ali tu smo negdje. Lako se to tokom sezone promijeni”.

Otežavajuća okolnost može da bude činjenica da će regionalna liga prema prelaznom roku ove sezone, biti jača nego prethodne sezone..

“Baš sam pričao sa mojim košarkaškim društvom prije neki dan. Španska liga jeste najjača, tu su onda Turci, pa su poslije bili Italijani, Grci… Međutim, koja liga je sad jača od ABA? Pa kakve su samo igrače doveli Cedevita i Budućnost?”.

Dobra stvar za Partizan je ostanak kapitena Novice Veličkovića, koji je potpisao novi ugovor.

“Nikad se nije ni razmišljao da li će ostati. Nama Novica treba i igrački i kao kapiten. On je legenda Partizana, sa preko 400 odigranih utakmica. Prošle godine je na nekim utakmicama bio ubjedljivo najbolji igrač. Sada je plan da bude odmorniji, da ima malo manje minuta. Svjesni smo njegove važnosti u timu, iskustva, znanja, inteligencije”.

Pod Novičinom komandom prošle godine spremao se novi vođa, čiji je potpis takođe bio veoma bitan. Riječ je o Vanji Marinkoviću.

“Ne želim da mu stavljam nikakav pritisak na leđa. Ali od njega očekujemo najviše. Mlad je, spreman i fizički i psihički, tako da ovo treba da bude njegova sezona”.

Došlo je još nekoliko perspektivnih igrača, koji će činiti okosnicu tima.

“Zagorac se vratio, želimo da bude onaj stari, iako se zna kakva mu je bila posljednja sezona. Od Amerikanca tražimo odgovornost, a sve ukupno od svih pravi pristup, da treneri mogu da rade kako treba”.

Skoro kompletan tim imaće stručni štab u ponedeljak na okupu.

“Tražimo još jednog igrača u reketu i možda ukoliko procijenimo u toku priprema, da će nam biti potreban još jedan košarkaš spolja ili unutra. Zasada samo ta četvorka, ili četiri na pet”.

Glavni cilj kluba u ljetnom prelaznom roku bili su ugovori na više od godinu dana.

“Najbitnije nam je bilo da 70 odsto ekipe imamo i za sljedeću godinu. Mlad smo tim, ali nismo ekipa bez iskustva. Željeli smo stabilnost kad je igrački kadar u pitanju, da ne mijenjamo svakog leta skoro cijeli sastav, jer onda ne može da se uskladi sve kako treba. Taj kontinuitet je bio prioritet, kao i da ekonomski preživimo sljedeću godinu. Svi igrači imaju “izlaze” što se tiče obeštećenja, da mogu da odu ukoliko procijenimo da je to u redu. Ako ne, reagovaćemo i zadržaćemo ga. Željeli smo da izbjegnemo ugovore na godinu dana, kao i situaciju da igrač napravi fenomenalnu sezonu u Partizanu, a da klub nema ništa od toga”.

Rad sa mladima je težak i mukotrpan.

“Imamo i mladog trenera, Nenada Čanka, koji je prošle godine dokazao da ima kvalitet da vodi veliki klub. Pojačali smo stručni štab sa iskustvom, stigli su Minić i Krdžalić, a Aca Matović je tu od prošle godine. Kad su igrači u pitanju, oni nisu u najboljim košarkaškim godinama, mi smo tu da pokušamo da im pomognemo da dođu do toga, da sazreju kao košarkaši i kao osobe. Moramo da se bavimo njima, a to će biti zadatak svih nas. Mnogo je bivših asova u klubu, pa će svako da prenese neko životno i košarkaško iskustvo”.

Crno bijeli mogu da se pohvale dvojicom igrača, koji su bili dio šampionske ekipe na juniorskom EP, a to su Pecarski i Rutešić.

“Baš nas raduju igre Pecarskog na EP. Međutim, toj djeci treba pomoći, sigurno da ćemo o njima i njihovom razvoju voditi računa. Nikome nije garantovana minutaža, treba da shvate da je košarka velika džungla. Pitanje je kada je mlad igrač spreman da bude senior. Mislim da je dobra stvar naša saradnja sa Mladosti iz Zemuna. Biće korisna i za naše mlade igrače a i za oba kluba”.

Jedna od prednosti srpske košarke je upravo to prisustvo nekada velikih košarkaša, sada trenera, čelnika.

“Eto iz Partizana u kom sam nekada igrao, i iz reprezentacije, skoro 70 odsto nas smo u košarci. Nakić, Đorđević, Danilović, Tomašević, Divac… Po mom mišljenju, to je normalno. Za mene i ne postoji ništa drugo sem ovog sporta. Nigdje ne bih bio ispunjen. Uvijek sam živio kao veliki profesionalac, u duhu sam pravi sportista. Ne ispunjava me ni da putujem, kupujem, ma ništa”.

Posle igračke karijere Lončar je 12 godina komentarisao utakmice na španskoj TV.

“Falilo mi je nekog dešavanja i adrenalina koji sam imao tokom karijere. Sve je bilo super, sjajan posao, ali želio sam da budem dio tima, a ne samo da sedim i komentarišem. Bio sam jedan od najboljih u tom poslu, ali osjećaj me povukao da se vratim u košarkaške vode”.

Odluka o povratku nije donesena preko noći.

“Ideja da dođem rodila se u januaru. Dugo sam razmišljao, jer je tad bila teška situacija u klubu. Ali kako je prolazilo vrijeme, sve sam bio bliži Partizanu. Predsjednik Ostoja Mijailović me svojim rečima i onim što je do sad uradio za klub lako ubijedio da ću biti dio ozbiljne priče i tima koji čine ambiciozni i sposobni ljudi. Shvatio sam da mogu da pomognem klubu sa iskustvom i znanjem. Najlakše mi je bilo da ostanem u Španiji, na nekoj televiziji, ali to me nije ispunjavalo. Ovo je velika promjena za mene. Živio sam 22 godine u inostranstvu. Nije lako otići iz mirnoće, stabilnosti, garantovanog posla. Svidjelo mi se sve što me dočekalo kad sam došao. Mjesto u kome se nalazimo, “Partizanova kuća”, tu imam svoj mir. Imam podršku ljudi iz kluba, a moje je samo da radim”,  završio je Lončar.

foto:kkpartizan

About The Author

Možda ste propustili