Košarka nema granica

NBA, FIBA i Košarkaški savez Srbije zvanično su pred velikim brojem kampera i gostiju iz cijelog sveta u dvorani „Žarkovo“ danas otvorili kamp „Košarka bez granica„, i pokazali da je Beograd prava košarkaška prestonica Evrope.

Na svečanoj ceremoniji predstavljeni su aktivni NBA i WNBA igrači, kao i legende ovog sporta Boban Marjanović (L.A. Klipers, Srbija), Nikola Jokića (Denver Nugets, Srbija), Nikola Vučević (Orlando Medžik, Crna Gora), Frenk Kaminski (Šarlot Hornets, SAD/Srbija), Predrag Stojaković (asistent generalnog menadžera Sakramento Kingsa), Žarko Paspalj, Žarko Čabarkapa, Predrag Drobnjak, Vladimir Radmanović, Bruno Šundov, Dalibor Bagarić, Radoslav Nesterović, Ana Dabović, Sonja Petrović, i mnogi drugi.

“Ovaj kamp je dostigao jedan nevjerovatan nivo i jako mi je drago da smo danas ovde u Beogradu. Kao jako mlad maštao sam o NBA, vjerovatno kao i većina polaznika kampa danas, uvijek sam iščekivao Ol Star utakmice i sanjao sam da jednog dana učestvujem u tome. U Srbiji i regionu imamo dosta mladih igrača sa velikim potencijalom i jako je bitno da upravo mlađi dobiju prostora kako bi se gradile nove generacije koje će nositi našu košarkašku reprezentaciju. Možda mladi igrači imaju malo drugačiju perspektivu od nas starijih, ali su nam vrijednosti i ciljevi isti. Pogledajte samo naše momke u NBA, Jokić je jedan od najboljih mladih igrača, Nemanja i Bogdan su isto tu i od njih se takođe mnogo očekuje. Vjerujem u naše momke i u našu reprezentaciju”, rekao je Predrag Stojaković.

Posebnu pažnju izazvao je i dolazak čuvenog trenera Grega Popovića, koji vodi tim San Antonio Sparsa.

“Uvijek uživam ovde, u društvu prijatelja, sinoć sam bio sa Dudom Ivkovićem, tu je naravno i Žarko Paspalj. Kampovi poput ovog su sjajna prilika da se okupe mnogi bivši igrači, treneri, da pomognu i vrate nešto zajednici i siguran sam da će mladi momci i djevojke uživati”, rekao je Popović.

Nije bilo lako dostići svoje mjesto u NBA, mnogo rada i odricanja dolazi sa karijerom profesionalnog košarkaša. Na putu ka zvezdama savjeti uspješnih igrača veoma su značajni, upravo zato se Nikola Jokić rado odazvao pozivu da učestvuje na „Košarka bez granica“ i pomogne kamperima svojim savjetima.

“Ovaj kamp je sjajna stvar za klince iz Srbije. Odličan način da se momci i djevojke takmiče, treniraju i vide ko je bolji. Vjerovatno će mnogi od njih jednog dana i završiti u NBA. Sjećam se sebe kao klinca. Ja im možda i nisam najbolji primjer, jer me u njihovim godinama nije toliko zanimala košarka, ali mislim da je odlično što oni danas imaju priliku da upoznaju neke od najvećih košarkaških zvijezda. Upravo zato mi je drago što ovde vidim Bobija, on je moj jako dobar prijatelj već godinama. Što se mene lično tiče, i karijere u NBA, kada se osvrnem na to šta smo sve prošli prethodne sezone zadovoljan sam. Mi smo spremni kao pojedinci, ali i kao kolektiv. Trudim se da napredujem u svakom segmentu, pa ćemo vidketi kako će biti”, istakao je član Denver Nagetsa.

Kada ste specifični po svojoj visini kao Bobi Marjanović, već imate preduslov da postanete košarkaš, još ako uz to imate talenat i veoma ste uporni, profesionalna karijera ne može da vam izmakne. To je jedna od poruka koje su svjesni i polaznici kampa „Košarka bez granica“ .

“Izuzetno mi je drago da je ovakav kamp organizovan u Srbiji. Mi smo zemlja puna talenata. Djeci će sigurno mnogo značiti da čuju savjete svojih omiljenih košarkaša. Sva djeca treba da se bave sportom i da prate svoje idole. Svi igrači sa naših prostora su u NBA veoma složni, družimo se čak i kada igramo jedni protiv drugih, to nam pomaže da napredujemo. Nadam se da će se i današnji mladi košarkaši voditi našim primjerom”, poručio je Bobi.

Kamp „Košarka bez granica“ Evropa 2018 traje do subote, a preko 60 dječaka i devojčica uzrasta do 17 godina moći će da uči razne košarkaške vještine, da prođe kroz brojne seminare, i nauči stvari koje mogu da im koriste u budućim profesionalnim karijerama.

tekst i foto:kss

About The Author

Možda ste propustili