Kokoškov i Avramović: Znamo zašto smo došli i šta nam je cilj

Od ponedeljka 23. novembra, košarkaška reprezentacija Srbije se nalazi u Finskoj gdje će 28. i 30. novembra igrati protiv Švajcarske, odnosno Finske, u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Zbog dobro poznate situacije sa pandemijom virusa Kovid-19, naš nacionalni tim se okupio u “balonu” u Finskoj, gdje će biti sve do završetka kvalifikacionih mečeva. U srijedu popodne, selektor Igor Kokoškov i kapiten Aleksa Avramović, održali su putem „Zum“ aplikacije konferenciju za medije.

Novi kapiten reprezentacije Srbije Avramović je tom prilikom izjavio:

“Prije dva dana je došao veliki broj igrača – devetorica, poslije su se akteri derbija priključili, samo će Simonović naknadno doći. Već smo odradili tri treninga, bilo je dosta informacija za dva-tri treninga u toj brzini, ali smo sa vremenom u škripcu, pa moramo da pamtimo više podataka za Finsku i Švajcarsku. Spremni ćemo dočekati utakmicu, iako ima malo vremena. Za Srbiju ćemo sve da uradimo, da donesemo pobede u ove dve utakmice”.

O novoj ulozi, Aleksa Avramović je rekao:

“Osjećam se jako počastvovano što ću u ovom prozoru biti kapiten. Motivacija nikada nije dovođena u pitanje, to je najsvijetlije i najponosnije za mene ili bilo kog igrača. Znamo šta nam je cilj, došli smo ovde da pokupimo dvije pobjede, da igramo čvrsto, pokažemo da smo jedna od najboljih selekcija na svijetu i opravdamo ulogu favorita”.

Selektor Igor Kokoškov je o predstojećem kvalifikacionom prozoru rekao:

“Nažalost, živimo u vremenu virusa, nismo se okupili u Beogradu, nismo imali priliku da se vidimo sa predstavnicima medija licem u lice. Očekujemo Simonovića u petak, ostali momci su tu… Odradili smo tri treninga i idemo korak po korak. Problem jeste vrijeme, ovaj vid takmičenja je nešto novo. Ovo je pionirski poduhvat FIBA, zaključani smo u hotelu, svaki od četiri tima je na svom spratu, u boljem kvalitetnom obliku „zatvora“ smo, ali znamo zašto smo ovde. Došli smo da reprezentujemo svoju zemlju. Jeste ovo izazov… Izazov sa aspekta da Švajcarska i Finska imaju tim na okupu u istom sastavu u svim utakmicama, bilo na velikim takmičenjima ili u kvalifikacijama, oni uvek nastupaju sa istim sastavom. Za nas mnogo novih imena, mnogo novih informacija, oni su sa aspekta uigranosti ispred nas, ali motivi nam ne nedostaju, došli smo da pobedimo utakmice i tako ćemo se ponašati”.

O prvom rivalu, reprezentaciji Švajcarske, selektor Kokoškov kaže:

“Znamo o njima dosta iz prozora koje su odigrali ranije. Imaju dosta igrača sa prostora Balkana, igraju jugoslovensku košarku. Nismo imali vremena za neku dublju analizu, prvi put ćemo pogledati video i proći kroz njihov personel i skauting večeras. Oni zaslužuju respekt, u Gruziji su izgubili u produžetku, imaju dovoljno da odigraju kvalitetan meč. Njihov kvalitet je što igraju dugo zajedno, u ritmu su, samopouzdanju, postoji kontinuitet rada… Tu su ispred nas, ali mi ćemo u drugim segmentima pokušati da dominiramo i da odigramo dobru utakmicu. Vrijedni su respekta, igraju dugo zajedno i kao tim funkcionišu jako dobro”, zaključuje selektor Igor Kokoškov.

foto:fiba