KK Partizan: Finansijsko poslovanje, dugovanje za porez i plan otplate

Partizanovi budžeti.
Partizan

foto: KK Partizan

KK Partizan objavio je finansijsko stanje kluba. Budžet za ovu sezonu 20 miliona evra.

Partizan je javno iznio podatke o svom poslovanju, a sve nakon što je to zatražio trener Željko Obradović, koji je ljutito izjavio kako Partizan nije državni projekat.

Iako se kroz izveštaje Agencije za privredne registre i finansijske izveštaje koji se upućuju Evroligi ovi podaci mogu vidjeti, Klub kroz saopštenje za javnost pruža na uvid trenutnu finansijsku situaciju kao i plan za otplatu preostalog poreskog duga koji će biti namiren do 31.3.2024. godine.

Ovom prilikom KK Partizan želi da se javno zahvali na pomoći i razumijevanju prilikom rješavanja dva izuzetno važna pitanja za funkcionisanje Kluba.

Prvo, Klub upućuje zahvalnost Poreskoj upravi na pomoći i razumijevanju prilikom pravljenja plana otplate poreskog duga i na strpljenju tokom perioda u kojem se taj dug izmiruje.

Takođe, se zahvaljuju Gradu Beogradu na mogućnosti da termine u Štark areni zakupljuje pod povlašćenim uslovima, kao i ostali sportski kolektivi koji reprezentuju Srbiju u međunarodnim takmičenjima.

Ostatak poreskog duga sa kamatama na današnji dan iznosi 608 miliona dinara. Shodno zakonskoj regulativi po kojoj se poreskom dužniku, u ovom slučaju KK Partizan, otpisuje 50% kamate na ukupan dug prije bilo kog plaćanja, Klub će uplatom od 408 miliona dinara (približno 3,4 miliona evra) svesti dug prema poreskoj upravi na nulu.

Rok za plaćanje 408 miliona dinara je 31.03.2024. godine i ta uplata će biti izvršena u navedenom roku.

Pored navedenog naslijeđenog poreskog duga, Klub želi da napomene da je od septembra 2023. godine platio na ime starih poreskih dugova i aktuelnih poreza ukupno 660 miliona dinara, to jest oko 5,6 miliona evra.

Sa uplatom od 3,4 miliona evra do 31.03.2024. Klub će zaključno sa tim datumom platiti državi 9 miliona evra u sezoni 2023-24 i time izmiriti sve naslijeđene poreske dugove kao i sva redovne poreze koji proističu iz ovosezonskog poslovanja. Tabelu finansijskog poslovanja možete pogledati OVDJE.

Povodom aktuelne situacije, predsjednik Partizana Ostoja Mijailović je izjavio:

“Preuzeo sam klub 2017. godine u jako teškoj finansijskoj situaciji, bez organizacije i u ukupno lošem stanju. Nakon svih analiza, isplivalo je preko 10 miliona evra duga za period prije mog dolaska u Klub. Ponosan sam što mogu da kažem da je ovo posljednja godina u kojoj imamo recidive prošlosti. Aktuelna sezona je za nas izuzetno finansijski zahtijevna.

To je sezona u kojoj imamo 20 miliona evra budžet za sportski sektor, organizaciju utakmica i putovanja.

Na sve to, u ovoj sezoni ćemo otplatiti cjelokupan poreski dug. Važno je da svi navijači Partizana budu svjesni da pored ovako velikih troškova, Klub redovno isplaćuje plate svim zaposlenima i redovno plaća svoje obaveze, odnosno nema nikakvih finansijkih problema. Naš cilj za ovu sezonu je plasman u Top 8 Evrolige i osvajanje titule šampiona ABA lige. U ovom trenutku, mi smo u igri da ostvarimo oba sportska cilja.

Moramo da nastavimo da se borimo zajedno, uzdignute glave bez bilo kakvog alibija. Pružam potpunu podršku ekipi i stručnom štabu za borbu za ostvarenje naših ciljeva, a račune ćemo pred našim navijačima polagati na kraju takmičarske sezone. Zahvalan sam svima koji učestvuju u ovom velikom projektu, izazovi su ispred nas, ali sam uveren da je ispred nas i sigurna budućnost. Partizan iznad svih”, istakao je predsednik crno-bijelih.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author