Jovanović: Sa tribine sam stigao na klupu

foto: aba league/Dragana Stjepanović

Crvena zvezda je poslije šest trofeja u dvije godine zatvorila jedno poglavlje i otvorila novo postavljanjem Vladimira Jovanovića za novog trenera, uz nove članove stručnog štaba – Marka Simonovića, Branka Jorovića i Miodraga Dinića.

Navijačima naviru sjećanja na ne tako davnu 2017. godinu, kada je Dušan Alimpijević započeo posao poslije odlaska Dejana Radonjića. Pet godina kasnije klub sa “Malog Kalemegdana” napravio je sličan potez i šansu pružio mladom, talentovanom stručnjaku, uz nadu da će ovog puta biti više uspjeha. Mladi šef struke svjestan je prilike koju je dobio, ali u intervjuu za “Glas Srpske” ističe da vrlo dobro zna sa čim se susreo, jer je nekad on bio taj koji je svojim prethodnicima “stvarao” pritisak!

“Velika je čast i zadovoljstvo voditi Zvezdu. Posebno nama koji ceo život navijamo za ovaj klub. Prvo sam bio na tribini, posle u sistemu, pa evo me sad na klupi. Posao je takav, ima dosta pritiska, zapravo kako sam sebi nametneš. Volim to da kažem i svojim prijateljima, uvek sam ja kao navijač pravio pritisak sa tribina, sada sam ja sa druge strane. Daću sve od sebe da sve bude kako treba”.

Kakva je bila Vaša reakcija kada ste dobili ponudu da vodite Crvenu zvezdu?

“Iskreno, iako sam mlad, dugo sam u ovom poslu, tako da sam imao dosta ponuda. Kada sam dobio poziv Zvezde, sve druge opcije su odmah, što se mene tiče, otpale. Brzo smo se dogovorili i krenuli u ovaj projekat”.

Sezona je poprilično naporna, nema mnogo vremena za trening i odmor. Kako se Vi i Vaš tim nosite s tim?

“Naporan je sistem. Skoro smo imali to duplo kolo u Evropi. Bili smo četiri dana u Španiji i vratili se, igrali ABA ligu. Niko te ne pita koliko je teško, ambicije su jasne. Važna je i regionalna liga i Evroliga. Ono što je dobro i pobede i porazi moraju se brzo zaboravljati, praktično isto veče. Ono što nije dobro je to što nema prostora za prevelike korekcije, treninge. Mnoge stvari moraju da se rade u hodu. Evidentan je umor koji će da se ispolji tek tamo posle Nove godine”.

Imali ste dosta problema i povreda već na startu.

“Imali smo puno kadrovskih problema. Nemanja Nedović je bio dugo odsutan. Neki igrači su se priključivali u hodu, pa onda brojne povrede su nas ophrvale. Neke utakmice smo igrali bez tri igrača bez spoljne linije, bez pravog plejmejkera”.

Uprkos svemu najvažnije su pobjede pogotovo u ABA ligi.

“Najbitnije je upravo to da dobijamo utakmice. Niko se neće sećati šta se desilo za par dana posle tih mečeva. Pisaće se bodovi. Idemo dalje”.

Koliko Vam znači dolazak Luke Vildoze?

“On je igrač koji ima reputaciju, kvalitet. Dugo je na visokom nivou. Nama će puno značiti. Još se privikava na ekipu i ona na njega. Još nije 100 % spreman, a već nam znači. On u narednom periodu može samo bolje”.

Za razliku od Vildoze, Džejlen Adams nije “kliknuo” s ekipom?

“Kod njega je bilo očigledno da se teže adaptira na sredinu. To je razlog što nije pokazao talenat koji neosporno ima”.

Neće Vam biti lako odbraniti trofeje. Partizan se dobro pojačao i riješen je više nego ikad da vas skine s trona.

“Godinama je tako. Ne razmišljam iskreno sad mnogo o Partizanu. Daleko je do tih mečeva. Ima puno stvari da se složi do tih nekih utakmica koje će odlučivati o plasmanu. Sad je važno da izgradimo to što je neophodno da bi bili pravi tamo posle Nove godine”.

Crvena zvezda ima veliki broj igrača ove sezone u prvom timu. Koliko je to dobro ili loše?

“Na to pitanje može da se odgovori i pozitivno i negativno. Vidite kakav je ritam. Veliki je broj utakmica, povrede, virus, razne druge situacije… Svaki igrač je važan i treba nam širok roster. Sa druge strane sigurno je da smo svesni da nije ni lako da svi budu u takmičarskoj formi. Ima i pluseva i minusa, ali ovo je naš izbor i za sada je ok”.