Hemija i energija su ‘X faktor’ koji nas razdvaja od drugih ekipa

Povodom odlaska ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo, održana je konferencija za medije.

U Tuzli su se danas medijima obratili članovi Košarkaškog saveza BiH i reprezentacije koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Prvi se medijima obratio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan koji je objasnio finansijsku situaciju pred odlazak na Eurobasket.

“Proteklih 35 dana uspjeli smo zatvoriti finansijsku konstrukciju odlaska reprezentacije na Eurobasket. U saradnji gradova domaćina, na Vlašiću, Fojnici, Mostar i konačno Tuzla, imali smo podršku svih povodom održavanja priprema i želim se zahvaliti kompaniji Telemach koji nam je većinskim dijelom izašao u susret. Tu su i prijatelji kluba i sponzori koji su nas podržali kako nam ništa ne bi falilo. Želimo se zahvaliti gradovima domaćinima, kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo. Finansijska konstrukcija je zatvorena prije nekoliko dana, tako da idemo bez finansijskih problema na Evropsko prvenstvo. Želim se zahvaliti i medijima koji su djevojkama pružili pažnju i prenosili informacije sa priprema”, rekao je Čolan.

Selektor Goran Lojo je zadovoljan radom na treninzima, a poručio je i kako je zahvalan KSBiH na zalaganju tokom priprema.

“Nakon 35 dana priprema, odradili smo što smo planirali. Konačno smo sa Jones u ponedjeljak kompletirali ekipu. Sve smo treninge u Tuzli završili i sutra idemo u Beograd. Sve igračice su spremne i davale su maksimum tokom cijelih priprema. Hvala i KSBiH što nam je omogućio kvalitetne uslove tokom priprema. Predstoji nam najteži dio, a to je Eurobasket koji počinje u četvrtak”.

Selektor se osvrnuo na protivnike u grupi.

“Igrala je Belgija protiv Grčke, dobila je sa 15-tak poena razlike i igraju danas novu. Turska je igrala protiv Italije i protiv Španije, i izgubili su sa dosta velikom razlikom i to nam daje optimizam. Imaju problema sa povredama. Slovenija igra danas i mi to sve pratimo. Mi ćemo dati sve da ostvarimo tu jednu pobjedu koja bi nas vodila u drugi krug i nakon plasmana predstavljala bi veliki uspjeh. Daćemo maksimum u svakom meču”.

Razija Mujanović, tim menadžer ženske košarkaške reprezentacije BiH, osvrnula se na pripreme, kao osoba koja je prošla mnogo puta sličnu situaciju.

“Mislim da smo dobro odradili pripreme. Na osnovu mog iskustva, kao igračica, mislim da smo uspjeli maksimalno odraditi sve, počevši od Vlašića. Na sreću, nismo imali zdravstvenih problema i mogle su igračice dobro odraditi pripreme. Što se tiče forme, tek sad dolazimo u onu pravu. Bile su kontrolne utakmice, koje nam nisu značile toliko, već nam je bilo bitno da posložimo neke stvari i razigramo igračice i iz treninga u trening vidimo da sve nadolazi u pravu formu”.

Najveća zvijezda košarkaške reprezentacije, Jonquel Jones, kasnila je na okupljanje zbog obaveza u WNBA ligi. Ipak, sretna je što predstavlja našu zemlju na Eurobasketu.

“Uklapam se dobro u ekipu i prijašnji rezultati govore tome u prilog. Očekujem dobru igru i da ostvarimo pobjede na Eurobasketu. Osjećam se dobro i spremna sam da igram na prvenstvu. Znam da BiH nije dugo igrala na Eurobasketu i uzbuđena sam zbog toga što imamo priliku igrati”.

Kapiten tima, Milica Deura, otkrila je na konferenciji za medije koja je to glavna snaga reprezentacije BiH.

“Puno puta smo istakli da ovu ekipu krasi sjajna atmosfera i hemija. Svakim danom i treningom to poboljšavamo i tek na Evropskom prvenstvu će to biti vidljivo. Puno nam znači podrška, uz kvalitet i timski duh, atmosfera će nam pomoći da ostvarimo jednu pobjedu koja nam je dovoljna za prolazak dalje. Svakako da je ovo kruna moje karijere. Tu sam od 2006. i ovo je za sve djevojke kruna, nastup na Eurobasketu, i to je motiv da se što bolje predstavimo, kao i naš trud koji smo uložili u ovih 35 dana”.

Za kraj, medijima se obratila i Marica Gajić koja je iza sebe ostavila povredu i djeluje da je spremna za nastup na Eurobasketu.

“Uzbuđena sam pred Eurobasket. Na početku nisam ni očekivala da ću moći ispratiti ritam treninga i ono što smo trebali izdržati. Sa dodatnim terapijama, motivacijom i podrškom jedna drugoj, izdržala sam sve i mislim da sam spremna za Eurobasket. Nije to bilo očekivano, ali na svu sreću, oporavila sam se. Maksimalno dajemo uvijek i to nas krasi, Milica je to lijepo rekla i naše zajedništvo traje godinama. Družimo se i van terena i to je ta hemija i energija, ‘x faktor’ koji čini razliku između nas i protivnika. Sigurno je Belgija favorit u našoj grupi. Sloveniju karakterišu kao iznenađenje prvenstva, tako da bi svoju priliku trebali tražiti protiv Turske. Ipak, naravno da ćemo ostaviti srce na terenu, pa zašto ne i iznenaditi Belgiju”.

foto:basket.ba

About The Author