Đorđević pred Amerikance: Utakmica za ponos!

Košarkaška reprezentacija Srbije u četvrtak 12. septembra od 13.00 časova igraće meč za plasman od petog do osmog mjesta na Svetskom prvenstvu u Kini protiv SAD.

Francuzi su danas u četvrtfinalu savladali Amerikance i plasirali se u polufinale, pa je srpski tim bez obzira na konačan plasman ostao bez šanse da se direktno plasira na Olimpijske igre u Tokiju, jer su te vize, kao dvije najbolje plasirane ekipe iz Evrope, već obezbijedili Francuzi i Španci. Srbija će put do Tokija morati da traži preko predolimpijskog kvalifikacionog turnira.

Ovim povodom, selektor nacionalnog tima Srbije Aleksandar Đorđević obratio se novinarima.

“Ne treba da trošim riječi, vidjeli smo utakmicu Francuska i SAD. Francuska je odigrala mirnu, zrelu utakmicu, znali su tačno gdje i kako da ih napadnu. Imaju mnogo atleta kao Amerikanci, iskoristili su iskustvo iz raznih liga, ne samo NBA, fantastičnom kontrolom priveli meč kraju”.

Srbiju sada čeka okršaj sa Amerikancima.

“Za nas veliki protivnik… Iskreno, spremali smo se za obe reprezentacije, mnogo više za Francuze, misleći da ćemo ih sresti sutra. Očekivali smo da bi nam ta utakmica omogućavala Olimpijske igre. Do toga neće doći. Biće to utakmica za prestiž, utakmica za ponos, za pravi sportski rat. Moramo da je odigramo hrabro i pametno, kao i uvijek do sada. Skoro uvijek…”.

Koliko naš tim može u ovoj situaciji da pronađe motiv?

“Maksimalan! Ne pričam o njima, ali naš će biti… Svaka utakmica na SP je izuzetno značajna u karijerama svih nas. Ne znam zašto ne bi bila… Ove dvije reprezentacije su slovile za favorite za borbu za medalju, nisu uspjele da se dočepaju polufinala…”.

Atmosfera?

“Svima je krivo. Svi su željeli do posljednje kapi znoja pobjedu. Svi mi smo radili cijelo ljeto za to, nije lako kada dođe rezultatsko razočarenje. Treba se dići, zatvoriti priču od juče koliko je to moguće, okrenuti se pripremi, želji, ponosu, tražiti najveću motivaciju za sutrašnji meč. Odjeknulo je sve ovo. Nije tek tako jednostavno kako ja to kažem. Nije! Svako to proživljava. Svi nosimo ponos i tugu, radost na kraju krajeva. Za to radimo i zbog toga igramo. Tu treba tražiti motivaciju. Treba se dići, maksimalno, jako, snažno, ponosno. Amerikanci su motiv sami po sebi. I oni su uzdrmani, i oni su bili usporeni. Bez sprinta, bez energije, bez žestine potrebne za igranje ovakve utakmice. Tako je bilo i Australija – Češka. Osjeća se tenzija i značaj utakmice”.

Da li Vasilije Micić ostaje do kraja u timu na SP?

“Ostaje! “, rekao je selektor Đorđević.

foto:

About The Author