Danilović: Aplauz za dame i 3×3, muškarci nisu zaslužili

Predsjednik KSS Predrag Danilović sumirao reprezentativnu 2021. godinu.

U protekloj godini ženska reprezentacija je bila mnogo uspjeha. Osvojeno je evropsko zlato, dok je na Olimpijskim igrama reprezentacija izgubila u borbi za bronzanu medalju.

“Ženska seniorska selekcija je imala sjajne rezultate, iako je imala izuzetno tešku takmičarsku godinu, sa dva velika takmičenja u tri mjeseca. Djevojke su, predvođene selektorkom Marinom Maljković, koja na moje veliko zadovoljstvo ostaje uz nas, ostvarile izuzetan uspjeh na oba takmičenja – ponovo su postale šampionke Evrope i osvojile su četvrto mjesto na Olimpijskim igrama. Naša 3×3 reprezentacija nastavila je sa vrhunskim rezultatima. Momci su još jednom postali šampioni Evrope, a osvojili i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Djevojke i momci su zaslužili ogromno poštovanje”, rekao je Danilović.

Muška reprezentacija nije oduševila.

“Nažalost, muška seniorska reprezentacija nije zaslužila aplauz poslije kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre na kojima nismo učestvovali, ali nadamo se da se to neće ponoviti… Naše mlađe selekcije takođe su imale dobre rezultate. Kadeti su osvojili FIBA Čelendžer koji smo organizovali u Novom Sadu i time obezbijedili plasman na Svjetsko prvenstvo, što nam je i bio cilj. Uz to, muška reprezentacija do 19 godina osvojila je zapaženo četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u izuzetno jakoj konkurenciji”.

U 2022. godini biće puno takmičenja.

“Šta nas očekuje u 2022. godini? Već je rečeno da nas očekuju dva kvalifikaciona turnira za žensko Svjetsko prvenstvo u Australiji, koji će se održati sljedećeg mjeseca u Beogradu. U februaru imamo i organizaciju Kupa Radivoj Korać, ponovo u Nišu, kao i dvomeč seniora sa Slovačkom u okviru FIBA “prozora”. U martu je na programu završni turnir ženskog Kupa Milan Ciga Vasojević. Tokom ljeta imaćemo i veliki broj takmičenja mlađih kategorija, kao i organizaciju 3×3 prvenstva Srbije na trgovima više od 20 gradova širom naše zemlje. U septembru nas očekuju dva velika takmičenja. Muško Evropsko prvenstvo sa novim selektorom Svetislavom Pešićem je sigurno, jer smo već obezbijedili plasman i nadamo se da će biti uspješno, kao što vjerujem da će se seniorke već u februaru kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo. Želim da istaknem da smo i prošle godine imali izuzetno značajnu podršku države. Država je u dva navrata prošle godine izdvojila značajna sredstva za pomoć našim klubovima, na čemu se posebno zahvaljujemo. Veliko hvala i našim poslovnim partnerima i prijateljima koji su uz nas ostali sve ove godine… Hvala i medijima, koji su pratili sve naše aktivnosti i sa kojima imamo odličnu saradnju. Na kraju, želim svima mnogo zdravlja, sreće i uspjeha u Novoj godini”, zaključio je Danilović.

foto:KSS/Nebojša Paraušić/MN PRESS