Čari košarke u BiH i “misterija” šestog mjesta

Košarka u BiH.
Koš

foto. Borac/ Duško Radišić

Čari košarke u BiH u kojoj u posljednih desetak godina nijedan šampionat nije počeo kao i prethodni.

Nova sezone nova pravila ili eksperimenti kako vam draže. Posljednih godina bili smo svjedoci raznih blago rečeno dogodovština u Bh košarci. Nabrojaćemo neke. Insistiralo se da Ligu od početka igraju svi timovi, nije se desilo, jedne sezone se završnica igrala kao Fajnal for, na kojem se osim domaćina nije pojavio niko. Široki je osvojio titulu, ostali je nisu priznali, najavljivao se slučaj na sudu.

Nova sezona nova nafaka. Ove se igra Liga 6 za šampiona što je bilo i prethodnih. Igraće je pet ekipa koje su to izborile kroz Ligu BiH te se priključuje Igokea. Tu je sve jasno. Ove sezone igra se i Liga za opstanak. Igra je šest ekipa sa najslabijim učinkom. Bodovi se prenose iz Lige BiH i ispada jedan tim. Ok i tu je sve jasno. Kako je Liga BiH ove sezone brojala 12 timova, pet se bori za šampiona, šest za opstanak imamo sad i situaciju da šestoplasirani tim nije dio ni Lige za šampiona, kao ni Lige za opstanak.

Igokea, Široki, Bosna, Borac, Sloboda i Mladost će igrati Ligu za šampiona, a Orlovik, Slavija, Posušje, Leotar, Promo i Prijedor su u Ligi za opstanak.

Sarajevski Sparsi su završili na šestom mjestu i za njih je sezona vjerovali ili ne u martu završena. Neki, koje košarka puno ne zanima, jer klubovima je cilj da igraju da se nadmeću, da razvijaju igrače, da ih publika gleda, da sponzori se reklamiraju, će reći super završili su sezone manji su troškovi. Ali sezonu završiti u martu je priznaćete malo rano.

Sad raspust do septembra dok ne krenu pripreme za narednu sezonu. I da neko pogrešno ne shvati Sparsi tu ništa nisu krivi. Naprotiv neko se zabrojao brojeći do 12.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author