KS HERCEG BOSNE UZ IGOKEU. Široki će igrati od početka

Igokea ne želi da igra prvi dio šampionata BiH. Razlog što će nastupati u ABA ligi i FIBA ligi šampiona. Dobili su podršku 11 klubova, ali u KS BiH se na to ne obaziru te su odradili žrijebanje za Ligu sa Igokeom.

Sutra je sjednica Izvršnog odbora KS RS koji će raspravljati o ovom pitanju, a Košarkaški savez Herceg Bosne je u saopštenju jasno rekao kako stoje uz Igokeu.

Šaopštenje KS Herceg Bosne prenosimo u cjelosti.

-Košarka je kraljica sportova sa loptom. Ljudi koji se njom bave imaju najmanje ličnih interesa, najviše se žrtvuju za nju i uglavnom ne očekuju ličnu dobit iz toga. Zato su fanovi svojih klubova i reprezentacija, i fanatično odani i željni takve vrste uspjeha.

KS Herceg-Bosne uvijek želi imati konstruktivnu ulogu u košarci u BiH, bilo kroz KS BiH, bilo kroz sve bilateralne odnose. Kroz svoje predstavnike svaki put to pokazujemo na sastancima. Zadovoljstvo nam je biti učesnicima dijela napretka koji se dogodio nekoliko zadnjih godina. Razloge za neslaganje nikad nije teško naći, kvalitet čovjeka se ogleda u nalaženju razloga za slaganje. Nismo roboti i ne možemo imati isto mišljenje ali zato možemo imati iste vrijednosti koje nas moraju dovesti do zajedničkog rješenja.

Svrha ovog dopisa je odrediti se se na par otvorenih pitanja koji opterećuje trenutni rad Košarkaškog Saveza BiH. Nije nam cilj izražavati ultimativna stajališta, nego pomoći svima nama u rješavanju problema i kretanju naprijed. Otvoreni smo za nastavak priče kroz rad UO KS BiH, prema sljedećim temama:

– Smatramo da neprincipijelni ultimatumi kao takvi ne doprinose rješavanju problema, bez obzira iz kojeg smjera dolaze. Samo iskrena komunikacija može dovesti do napretka. Shodno tome, KS HB je donio odluku da njegovi članovi, a pri tome mislimo na HKK Široki, ne može tražiti poseban status u odnosu na druge klubove unutar BiH. Principi moraju biti isti za sve. Obavjestili smo HKK Široki o našoj odluci, i oni su se složili da će igrati prvenstvo KS BiH od početka za sezonu 2020/2021. Takođe, ohrabrujemo druge klubove ili saveze da napuste takva stajališta i retoriku;

– Smatramo da interes košarke mora biti na prvom mjestu, a baziran na principima ustroja KS BiH. Pitanje igranja na tri fronta, u ovom slučaju KK Igokee, je otvorilo podjele u Savezu. Stava smo da nije košarkaški da bilo koji klub igra na tri fronta. U tom slučaju takva ekipa mora imati dva tima. Kako je sportski kada tim B iz prvog dijela prvenstva bude zamjenjen sa timom A u drugom dijelu prvenstva? Kakva god odluka bude na kraju ona mora biti principijelna, i vrijediti i za sljedeće sezone. Ako je to tako, i ako se donese odluka da se mora igrati na tri fronta, onda smo obeshrabrili bilo koji klub da više ikad zaigra bilo koje FIBA takmičenje. Trebamo biti iskreni između sebe: bez obzira što ABA liga nije bila korektna prema BiH, ili nije bila zainteresovana ostvariti kvalitetnu saradnju, interes klubova, BiH javnosti, medija, same košarke, je puno više usmjereniji prema njoj nego prema bilo kojem FIBA takmičenju. Opet, zar ćemo donositi odluke u kojima ćemo ubiti volju klubova da igraju FIBA takmičenja? Ta FIBA, čiji smo mi član, nam je svake godine pomagala sa domaćinstvima organizovanja prvenstava mlađih starosnih grupa, te nam je to bila bitna stavka u budžetu KS BiH. Ne želim spominjati ostale aferime KS BiH koje je godinama imala prema FIBI, a koji su tolerirani sa njene strane. Stava smo da se treba urediti pravilnik tko god igra FIBA takmičenje, i neko drugo respektabilno takmičenje, treba biti oslobođen igranja prvog dijela domaćeg prvenstva;

–  S obzirom na gornju tačku i naš stav, postavlja se pitanje i Igokee i ABA lige. Mišljenja smo da Igokea, zbog svega što je bilo u prošlosti, predstavlja svojevrstan javan rizik za neke u UO da popuste oko igranje na tri fronta. Ponavljamo, ispada da je problem Igokea kao takva, i da bi priča vjerovatno bila drukčija da su neki drugi klubovi u igri. Treba spomenuti da do sada ABA se manje više pravila da KS BiH ne postoji, kontinuirano se javlja problem delegiranja sudija u ABA ligu, nije ostvarena nikakva sinergija, i KS BiH je kroz kalendar domaćeg prvenstva uvijek išao na ruku kalendaru ABA lige. Igokea je tu propustila da ostvari puno aktivniju ulogu za i u ime KS BiH, te se predstaviti kao pravi lider košarke u BiH. Rezultati nisu mjerilo veličine neke ekipe, ili čovjeka, već njihovi stavovi i principijelnost. Zbog tog stava ABA lige, se i pojavio osjećaj da ona nije priznata jer ne priznaje ¨nas u BiH¨. Zbog toga je sasvim očekivano da se i pojave sumnje zašto popuštati ABA-i, na štetu domaćeg prvenstva. ABA treba prema KS BiH pokazati jasan stav priznanja, komunikacije, integracije i partnerskog odnosa. Ako to ne postoji, bez obzira na medijski i ostali interes, onda nema smisla raditi nešto na svoju štetu. Stava smo da se stvari mogu popraviti, i očekujemo prvenstveno od Igokee da pokaže je li im matični savez KS BiH i KSRS ili KS ABA;

– Izuzetno nas žalosti neangažovanje Vedrana Princa, iako postoji odluka UO KS BiH o tome. Ispada da postoji paralelan sustav upravljanja u savezu. Žalosti nas da igraču koji je odlučio igrati za reprezentaciju BiH se šalje poruka na ovaj način, a time i našem savezu. Očekujemo žurno rješavanje ove situacije;

Takođe treba reći i da se veće sredine vraćaju na košarkašku mapu. Ove godine su nam se vratili Banjaluka i Zenica, a prošle godine Čapljina i Trebinje. To je osnov za napredovanje košarke u BiH. Lokalne sredine su ocjenile da je košarka na jednom većem stupnju nego prije, i odlučile podržati svoje klubove. Nadamo se da će domaći mladići dobiti više prilika da pokažu svoje znanje, te da možemo očekivati više domaćih košarkaških zvijezda, kakve su zadnjih par godina rađali Sparsi ili Široki. Zahvaljujemo i podržavamo svaki iskorak koji je zadnje dvije godine napravila kancelarija KS BiH, a što je kulminiralo smanjenjem duga, većim brojem sponzora, većim zanimanjem za košarku i profesionalnijim pristupom, a sve predvođeno voljom i energijom predsjednika Teletovića. Očekujemo da će im uspjeti napori za nalaženje sponzora lige, te da će se to pretočiti u smanjenje troškova koji će klubovi imati u ovoj sezoni. Bez obzira na jačanje košarke kroz uključenje gore spomenutih klubova, ne želimo da to budu kratki poleti a duboki zaroni kakvih smo se nagledali zadnjih godina. Smatramo da su na tom smjeru bile i proljetne odluke o proširenju lige, koje su se pokazale ispravnim.

Nadamo se da ćemo svi zajedno naći zajednički jezik, a pogotovo mudrost, za za trenutne izazove kao i za one koje nas očekuju. Sljedeća sezona će biti jedna od najturbulentnijih otkako je prvenstva BiH, prvenstveno zbog COVIDa, te nam treba dodatna sinergija i razumjevanje. Nemamo iluzija da kakve god bile naše odluke da će jedan dio javnosti ili medija to predstaviti kao neuspjeh ili sramotu. Nema nitko kristalnu kuglu pa da znamo kako se postaviti spram budućih događaja. Zato je bitno imati principe, i ostati im dosljedan. Košarka to zaslužuje.

foto:kshb

About The Author