“Duplo golo”

Domina kojoj su obe strane prazne. Izraz se koristi da se ukratko dočara kako je propala glavna, za njom kao posljedica i rezervna varijanta pa je situacija gora nego sto je bila.

Ukratko takva je situacija u KS BiH. Novo prvenstvo treba da krene, a prošlo nije završeno, odnosno verifikovano. Bajata je priča kako Igokea, Borac i Sparsi nisu došli na Fajnal for u Široki i kako je komesar takmičenja Nadir Koredžija, Široki proglasio šampionom. Za tu odluku mu treba i podrška Upravnog odbora koju nema. Cijelo ljeto je prošlo nije se našlo niti tražilo rješenje. I dok su sve lige u Evropi počele, u BiH ne može nova početi jer stara, bar na papiru nije završena. Danas pres konferencija poslije koje ništa nije jasnije.

“Ima nas devet u Upravnom odboru, a za odluku moramo skupiti šest ruku. Do sada je sport uvijek pobjeđivao, ali u posljednjih mjesec dana nismo mogli da se dogovorimo oko završnice prvenstva. Došli smo u ćorsokak. Prvenstvo i nijedna odluka komesara nije potvrđena ni na jednoj zvaničnoj sjednici, pa tako nemamo nijednu zvaničnu odluku pred start nove sezone koja treba početi 9. oktobra”, rekao je predsjednik UO KS BiH Boris Spasojević.

Ukoliko se odluka komesara prošlosezonskog izdanja domaćeg prvenstva Nadira Koredžije potvrdi Igokea, Spars i Borac će biti izbačeni na tri godine.

Ja ne znam da li je to dobro za bh. košarku. Ja sam čovjek koji je tu godinama, ne patim od funkcije, tu sam što volim sport i ljude. Ako se ne budemo mogli usaglasiti, sazvaće se Skupština Saveza da se izabere novi Upravni odbor i doći će novi ljudi koji bi pokušali donijeti nove odluke”, rekao je Spasojević.

“Bilo je puno netačnosti u Spasojevićevom govoru, mi imamo dobar dio odluka pred početak prvenstva. Imamo odluku o formiranju Lige 16. Sportski je probati napraviti kompromis, te da klubovi umjesto vremenske plate novčanu kaznu i nastave igrati ovu sezonu”, rekao je Dalibor Miloš, član UO KS BIH.

Teško da Liga može da broji 16 klubova kada se za igranje iste prijavilo samo 11.

Odnoedavno bivši predsjednik KS BiHMirza Teletović sada član UO, traži da se poštuje Statut saveza.

“Kada se prošle godine tri ekipe nisu pojavile na Final Fouru, komesar takmičenja ih je izbacio iz lige, a Takmičarska komisija je odbacila tu odluku. U Statutu piše da je odluka Takmičarske komisije konačna i da Upravni odbor mora da je potvrdi. Igokea treba igrati bh. ligu i da se ja pitam ne bih nikad dozvolio da ne igraju. Prvenstvo BiH je prioritet, statut KS BiH će da bude poštovan, to vam ja kažem i organi koji su unutar KS BiH takođe, ako mi ne možemo da donesemo neke odluke, imaju sudovi koji su iznad svega toga, imaju žalbe, tužbe, nek se to završi po strani, neka ide sudovima, ali neka se pusti Upravni odbor da prvenstvo ide dalje. Svaki put kada bi neki klub trebao biti sankcionisan, napravljena je katastrofa, ti klubovi su ugašeni, više se nije dala prilika tim ljudima, bilo u muškoj, bilo u ženskoj košarci. BiH je takva kakva jeste, mi neke stvari moramo završiti u slijepoj ulici da bi donijeli odluku koja je u perspektivi mnogo bolja za nas. Žao mi je svih uspjeha koje je imao KS BiH, treba da se napravi Udruženje ligaša i da se liga vodi van KS BiH. Mi upravljamo ligom, a ne znamo koliko donosimo štete klubovima. “, poručio je Teletović.

foto:kosarka24.ba