Budućnost: Dubai ne može igrati ABA Ligu i pored današnjih odluka Skupštine!

Oglasila se i Budućnost.
Budućnost

foto: Budućnost

Budućnost se poslije Partizana oglasila povodom prijema Dubaija u ABA ligu.

Iz ABA lige je saopšteno kako će Dubai naredne tri sezone biti dio regionalnog košarkaškog karavana. U glasanju Partizan je bio uzdržan, a predstavnici Budućnosti nisu ni bili na skupštini. Oglasili su se saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“Iz medija smo saznali da je danas Skupština ABA Lige bez prisustva predstavnika KK „Budućnost VOLI“, i uz protivljenje KK „Partizan“ i uz ponovno konstantno onemogućavanje KK „SC Derby“ da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA 2 Lige još u sezoni 2020/2021, donijela odluku o igranju KK „Dubai“ u ABA Ligi već od sledeće sezone.
Ako su ovi navodi medija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige donio odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA Ligom.
Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registrovanog u Zagrebu, između ostalog neophodna za:

 • proširenje ABA 1 lige
 • pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori)
 • odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbijedili osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone;
  KK „Budućnost VOLI“ nema ništa protiv da se KK „Dubai“ već od sledeće takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primijenjen danas na Skupštini, KK „Dubai“ dovede u veoma nezavidnu situaciju: a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova Društva jednostavno KK „Dubai“ neće moći da igra ABA Ligu.

 • Takođe , poslednje plasiranim klubovima ABA 1 Lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 Lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mjesta u ABA 1 ligi već od sledeće sezone i ako je jasno da se ova takmičarska sezona mora završiti po sada važećim pravilima .
  Zbog toga očekujemo da će učesnici Skupštine koji su danas donijeli pogrešne, pravno neodržive i nesprovodive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i donijeti odluku da se održi nova Skupština ABA Lige na kojoj će na Statutom i Ugovorom propisani način (jednoglasno) donijeti oduke o:
 • novim zakonskim zastupnicima Društva (što je trebalo da se uradi još na kraju predhodne takmičarske sezone);
 • konačnom prijemu KK „SC Derby“ u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo da se uradi na kraju takmičarske 2020/2021 godine) i na taj način konačno utvrditi vlasnička struktura sa 12 klubova članova društva;
 • proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA Ligu (bez koje odluke KK „Dubai“ ne može igrati ABA Ligu)
 • dozvoli da iz jedne države ABA 1 Ligu može da igra šest ekipa ukoliko ABA liga ima 15 ili više učesnika;
 • obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine)
  Jedino na taj način će se omogućiti da KK „Dubai“ udje u ABA Ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA Liga funkcionišu na najvećem mogućem nivou.

 • Ukoliko navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1 Ligu, i da će takmičenje od sledeće sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopšte bude).

 • Ne može se isključiti i da pojedini članovi Društva, pa i neki koji su danas na Skupštini glasali za sporne odluke zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author