Bio najteža beba u BiH, sad jedan od najboljih igrača

Kenan Kamenjaš govorio za naš portal.

Kamenjaš je sa ekipom Sparsa izborio plasman u finale Kupa BiH. U polufinalu su pobijedili Široki 71:60, a stameni centar je ubacio 15 poena i imao 11 skokova. Ove sezone sa Širokim igraju u Ligi BiH, ABA 2 ligi, a sreli su se i u polufinalu Kupa.

“Prije desetak dana smo igrali s njima u Ligi BiH i poraženi smo u posljednoj sekundi. Dobro se poznajemo, odradili smo dobar skaunting i zasluženo smo slavili. Imali smo prednost tokom cijelog meča i pobjeda je zaslužena. Okrećemo se finalu sa Igokeom. To je jedna utakmica. Sve ili ništa dajete u finalu. To finale ima posebnu čar je novi ime najvećeg sportiste BiH Mirze Delibašića”, počinje priču za nas portal Kamenjaš.

Njegova ekipa je sredinom sezone mijenjala trenera. Na klupi je sada crnogorski stručnjak Miodrag Kadija. Zanimalo nas je šta je novo donio u igru Sparsa.

“Trenerova karijera kada pogledate je ozbiljna. Vodio je ozbiljne klubove. Dobili smo puno bržu igru i u odbrani igramo bolje. Prvo odbrana pa tek onda napad. Još se upoznajemo, ali to za sada ide dobrim tokom”.

Sparsi su lideri Lige BiH, koja je ove sezone jedna od najzanimljivijih u Evropi. Svako svakog može da dobije. Najbolja ilustracija je poraz njegovih Sparsa od posljednjeplasiranog tima lige Kaknja.

“Jeste ova Liga BiH je izjednačena. Mi smo bili do tad bez poraza i izgubili od Kaknja. Svakao svakog može pobijediti i to nije iznenađenje”.

Karijera Kenana Kamenjaša ide uzlaznom putanjom. Korak po korak, ne preskaču se stepenice. Ova sezona je krunisana dobrim igrama u dresu reprezentacije. Kamenjaš igra odlično u reprezentaciji kod Vedrana Bosnića i na turniru u Sarajevu na kojem je BiH ovjerila plasman na Eurobasket bio je odličan protiv Letonije i Bugarske.

“Tu sam već četvrtu sezonu u Sparsima, slažu se neke kockike. Ide sve uzlaznom puitanjom. Dobio sam minute. Zbog Korone naš kapiten Halilović i Stipanović nosu mogli doći. Dobio sam minute i iskoristio sam ih i neki me smatraju da sam predvodnik nove generacije. Ja ipak mislim da su Edin Atić, Džanan Musa i Miralem Sulejmanović predvodnici”, kaže skromno Kamenjaš.

Sigurno da su mu dobre igre u reprezentaciji donijele dodatno samopouzdanje.

“Jeste kada odigrate tako za reprezentaciju. Dobijate dodatno samopozdanje. Te utakmice pokazuju na kojem si nivou. Pokazao sam da mogu igrati na većem nivou”.

A taj veći nivo bi trebao uslijediti. Čini se da je Kamenjaš prerastao ligu BiH i da će ključno u njegovoj karijeri biti koji će naredni klub udabrati.

“San svakog mladog igrača je da ide iz kluba u veći klub i da napravi sjajnu karijeru tako i ja. Želim da budem zdrav prije svega, da završnim sezonu na najbolji način. Možda sa peharom Kupa BiH i trofejom pobjednika lige BiH. Mislim da je došlo vrijeme da na ljeto idem dalje. Naravno uz dogovor klubova na obostrano zadovoljstvo da bude realizovan transfer i da je krenem dalje u svojoj karijeri”.

Kamenjaš igra na poziciji centra. Ima dobru leđnu tehniku, izuzetno je snažan, ali kako je to danas moderno prijetnja prtivniku je i u šutu iz vana.

“Današnja košarka ne trpi igrače bez šuta. Nema kao prije 15 i 20 godina centara od 210 ili 215 centimetara. Današnja košarka je sve bliže NBA. Svaki centar mora biti brz i sa šutem si opasan po koš i takvi igrači se lako uklope u svaki sistem”.

Kamenjaš je visok 207 centimetara i izuetno je snažan, ali to je više ona prirodna snaga koju ti bog ili geni daju nego što je proizvod teretane.

“Dobro pitanje. Od samog rođenja sam bio takav. Podijeliću s vama jednu zanimljivost. Ja sam 2000. godine kada sam rođen bio najteža beba u Bosni i Hercegovini. Rođen sam sa pet kilograma i 800 grama. To je prirodna snaga i tu snagu je samo trebalo korigovati. Imam sjajnog fitnes trenera koji radi samnom odličan posao zove se Elvin Herco. Dugo je trebalo to sve korigovati i usmjeriti u košarkaški svijet jer biti jak ne znači biti samo jak ali treba to ubrzati za košarku, treba ubrzati lateralne kretnje tako da mislim da nam za sada sve dobro ide. Nadam se da ću još dugo godina harati reketom sada u ABA ligi, a u narednom periodu i u Evropi”, završio je priču za naš portal Kamanjaš.

foto:ABA liga/Dragan Stjepanović

About The Author