Bertomeu: ABA liga neće imati dvije vajl karte za Evroligu

Veliku pažnju srpskih novinara izazvala je pres konferencija još uvijek prvog čovjeka Evrolige Đordije Bertomeua tokom fajnal fora Evrolige u Beogradu.

Najviše je novinare zanimalo da li će ABA liga naredne sezone eventualno imati dvije vajld karte za Evroligu. Bertomeu je konkretno odgovorio.

“ABA liga neće dobiti drugu vajld kartu za narednu sezonu. Šampion će sigurno igrati Evroligu naredne sezone, za ostale nema garancije, kao posljedica rangiranja takmičenja”, rekao je Bertomeu i nastavio:

“Nama je ovo tržište vrlo značajno, posebno Beograd. Uostalom mi smo ovde sada i završni turnir je sjajan. Vidjeli smo odlični košarku, organizacija je odlična. Beograd ima mjesto u Evroligi iz jasnih razloga. Kada dođemo ovde, imamo dva kandidata, vrlo stabilna kandidata. Zvezda je tim koji se takmiči godinama, sada smo svjedoci povratka Partizana. To je nešto što nije nezamislivo, da imamo dva tima iz Beograda, ali nije jednostavno. Nemamo tržišta sa dva tima i od toga sve zavisi. Svako je drugačlije u drugim tržištima. U Njemačkoj znamo da imamo dva mjesta, Berlin i Minhen”.

Nije nemoguće da Crvena zvezda i Partizan igraju zajedno Evroligu.

“Moguć je scenario da jedan klub osvoji ABA ligu, drugi Evrokup. To se ove sezone nije dogodilo. U budućnosti ćemo vidjeti. Ovaj region nam je veoma bitan, to je vrlo jasno. Beograd nam je sjajno tržište. U budućnosti postoji mogućnost da oba kluba učestvuju u Evroligi, sve zavisi koliko klubova će biti. Skorije neće biti dva kluba iz Beograda kao stalni članovi lige, ali za budućnost je mogućnost”, podvukao je Bertomeu.

foto:euroleague