Od Bosne preko NBA do Panatinaikosa

Čedi Osman

foto: FIBA

Od sarajevske Bosne do Panatinaikosa put je vodio Čedi Osmana.

Turski košarkaš Čedi Osman jedna je od najvećih zvijezda, koja je ovog ljeta završila u evropskoj košarci. Osman je potpisao za šampiona Evrolige Panatinaikos u koji je došao iz NBA lige. Zanimljiv je košarkaški put sjajnog košarkaša.

Rođen je na Ohridu, a za Tursku igra jer mu je otac iz ove zemlje (majka mu je iz Novog Pazara). Osman je jedan dio svog života proveo i u Sarajevu. Pohađao je Osnovnu školu Isak Samokovlija, a jedno vrijeme trenirao je i u mlađim uzrastima KK Bosna i KK RIN Family zajedno sa bratom Džanerom.

Osman je 2007. prešao u Anadolu Efes. Do 2011. je nastavio da igra u mlađim kategorijama Anadolu Efesa, prije nego što je na dve sezone pozajmljen Pertevnijalu. Vratio se u Anadolu Efes 2013. gdje je igrao četiri godine. Sa turskim timom osvojio je Kup i Superkup Turske 2015. U ljeto iste godine izabran je kao ukupno 31. na NBA draftu od strane Minesota Timbervulvsa, koji je istog dana promijenio prava na Klivlend Kavalirse.

Konačno, njegov prelazak u NBA dogodio se u julu 2017, kada je potpisao ugovor sa Klivlend Kavalirsima. Tu je ostao šest sezona, od kojih je po brojkama bio druga (2018-2019), gdje je u 76 utakmica prosečno beležio 13 poena, 4,7 skokova i 2,9 asistencija.

Sezona 2023-2024 zatekla ga je u San Antonio Sparsima, u prosjeku je imao 6,8 poena, 2,5 skokova i 1,7 asistencija u 72 nastupa.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

 

About The Author