Aleks Marić: Vrijeme je da crno-bijeli prekinu Zvezdinu dominaciju

foto:euroleague

Nekadašnji as Partizana vjeruje da Željko Obradović ima tim za šampionske domete i naglašava koliko je važno da vječiti rivali stvore dobre odnose

Ni hiljade kilometara udaljenosti, ni velika vremenska razlika između Sidneja i Beograda nisu za Aleksa Marića prepreka da redovno prati dešavanja u srpskoj košarci, Partizanu i Crvenoj zvezdi. Nekadašnji centar beogradskih crno-bijelih, član čuvene generacije koja je 2010. igrala Fajnal for Evrolige, veruje da je ova sezona prekretnica za njegov bivši klub i da je došao trenutak da tim iz Humske prekine dominaciju Crvene zvezde.

“Naravno da pratim dešavanja u srpskoj košarci, a naročito u Partizanu. Mislim da je vreme da Partizan prekine Zvezdinu dominaciju na domaćim prostorima i u regionu i smatram da ima tim i trenera koji to mogu da urade”, kaže Aleks Marić u razgovoru za Mozzart Sport.

Nekadašnji reprezentativac Australije pre svega veruje u mogućnosti svog učitelja Željka Obradovića, s kojim je svojevremeno uspešno sarađivao u Panatinaikosu.

“Željko je počeo svoju drugu godinu od povratka u klub i formirao je tim kakav je želio. Mislim da se kockice sklapaju i da će tok sezone pokazati da se struja polako okreće na stranu Partizana. Ali, da budem iskren, ima i Zvezda sjajnu ekipu. Neće Partizanu biti lako da dođe do cilja i vrati titule u Srbiji i na Jadranu. Biće sigurno velika borba, ali sam siguran da se odnos snaga menja na stranu crno-bijelih.”

Srpski predstavnici u Evroligi ne mogu da se pohvale dobrim rezultatima ove sezone, Partizan je na jednoj pobjedi, a Zvezda je izgubila sva četiri meča na startu sezone. Ipak, Marić prije svega izdvaja koliko je značajno za srpsku košarku što ima dva predstavnika u evropskoj eliti i ne sumnja da će i Partizan i Crvena zvezda pronaći željenu formu kako sezona bude odmicala.

“Mnogo znači za srpsku košarku što Partizan i Zvezda igraju Evroligu, bilo je vrijeme da dva naša najjača kluba zajedno zaigraju u ovom takmičenju. Slažem se da početak nije kakav bismo željeli da bude, ali sezona u Evroligi je duga i siguran sam da će i jedni i drugi uspostaviti balans i početi da napreduju na tabeli. Sada je prije svega važno da Zvezda i Partizan ulože veliki rad i trud, a biće im potrebno i mnogo novca, kako bi i jedni i drugi ostali tu gdje su sada. To bi bilo od ogromnog značaja za budućnost srpske košarke.”

Prema mišljenju bivšeg košarkaškog asa, najvažnije je da oba kluba imaju ljude sposobne da naprave uspjeh.

“Znam Željka, bio mi je trener i sto posto sam siguran da će dati sve od sebe da napravi vrhunske rezultate s Partizanom, kako u Evroligi, tako i na Jadranu i u domaćem takmičenju. Takođe, i predsjednik kluba Ostoja Mijailović će učiniti sve da tako bude. I Zvezda ima Nebojšu Čovića, koji je uspješan čovjek i obožava košarku.”

Za Marića je ključno da odnosi među najvećim srpski klubovima, koji su u proteklim godinama često bili duboko narušeni, konačno budu postavljeni na zdrave noge.

“Ono što je najvažnije je da među našim klubovima ne bude zle krvi ili mržnje. Partizan i Zvezda treba da sarađuju koliko je to moguće među velikim rivalima i da zajedničkim snagama razvijaju srpsku košarku na evropskom nivou. Samo tako možemo da ostanemo u vrhu i da uživamo u činjenici da se elitna evropska košarka igra u našoj zemlji.”

U razgovoru sa jednim od najpoznatijih Srba iz Australije nemoguće je zaobići i podsjećanja na dane provedene u Beogradu i u Partizanu.

“Ta godina u Partizanu je priča iz bajke. Od Kecmanove trojke preko skoro cijelog terena, do Fajnal fora Evrolige i ambijenta u kom smo igrali u Areni. Naročito su mi drage utakmice protiv Makabija, ona kada smo nadoknadili 21 poen zaostatka i pobijedili u gostima, a zatim i odlučujuća u Beogradu, kada smo se plasirali na Fajnal for. To se ne zaboravlja. Takođe, naredna sezona s Panatinaikosom je nezaboravna. Pod vođstvom Željka Obradovića smo osvojili Evroligu i bili prvaci Grčke. Te dvije sezone, s Partizanom i Panatinaikosom, obeležile su moju karijeru.“

Marićeva karijera i danas je u sferi košarke. Nakon što je neko vreme bio pomoćni trener u Sidnej Kingsima, posvetio se radu s mladim igračima, kao mentor talentima na Australijskom međunarodnom koledžu za sport.

“Lijepo je u trenerskim vodama, pogotovo u poslu kojim se sada bavim. Radim na razvoju mladih igrača, ne samo na košarkaškom, već i na životnom planu. To me čini izuzetno srećnim jer mogu da im prenesem iskustva kroz koja sam prošao i kao igrač i kao ličnost kroz moj sportski život. Ovaj posao me veoma ispunjava“, kaže Aleks Marić.

About The Author