Ivanović: Najbolje rješenje je bilo da odem

foto: aba liga/Dragana Stjepanović

Nikola Ivanović bio na pragu Breše, ali je potpisao za novajliju u VTB ligi, Runu.

Za “Vijesti” priča o razlozima odlaska u Rusiju, rastanku sa Crvenom zvezdom, ali i šansama na Mundobasketu

Dva simbola crnogorske reprezentacije, momci koji su ostavili neizbrisiv trag u uspjesima nacionalnog tima, sljedeće sezone biće rivali u VTB ligi – nakon što je Bojan Dubljević potpisao za Zenit, u Rusiji mu se pridružio Nikola Ivanović, koji je parafirao jednogodišnji ugovor s debitantom u jednom od najjačih takmičenja u Evropi, Runom.

Klub iz Moskve je prošle sezone bio drugoplasirani u Superligi Rusije, čime je stekao pravo nastupa u višem rangu. Da ne želi da bude samo puki učesnik, dokazao je angažovanjem turskog stručnjaka Etrugrula Erdogana, koji je vodio Fenerbahče, Turk Telekom, Istanbul, Galatasaraj i poljski Šljonsk, a prvo veliko pojačanje za VTB ligu je 29-godišnji Podgoričanin.

Ništa nije nagovještavalo da će iskusni plejmejker otići u najveću zemlju svijeta. Proljetos se očekivalo da će produžiti ugovor sa Crvenom zvezdom, potom ga je zvao Zvezdan Mitrović u Galatasaraj, a najbliža njegovom potpisu je bila Breša i činilo se da je jednom nogom u zemlji u kojoj je već nosio dres Orlandine. Pominjalo se da ga želi i CSKA, ali je presudila ponuda drugog kluba iz Moskve, koja je bila znatno bolja od svih ostalih.

“Bilo je nekoliko opcija, ali se javila Runa i poslala odličnu ponudu, pa smo se vrlo lako dogovorili. Nisam znao mnogo o tom klubu, ali sam od naših ljudi koji su radili u Rusiji dobio veoma lijepe informacije o kompletnoj organizaciji. U pitanju je izuzetno stabilan klub i srećan sam što idem tamo. Dodatni plus je što ću biti u Moskvi i biti dio novog košarkaškog projekta u tom velegradu”, istakao je Ivanović, koji će za novi klub debitovati 1. oktobra pred svojim navijačima protiv Avtodora.

Nekadašnji idol navijača Budućnosti je ljeta 2021. postao persona non grata u Podgorici, kada je odlučio da pređe u Crvenu zvezdu. Za dvije sezone s Beograđanima je osvojio pet trofeja, ali u finišu mandata nije previše igrao, jer su prednost imali Fakundo Kampaco, Luka Vildosa, Stefan Marković…

“Proveo sam vrhunske dvije godine u Zvezdi, bilo je dosta uspjeha i titula. Bilo mi je malo teže nakon povrede posljednje sezone, ali sam sa svima ostao u odličnim odnosima. To je bilo prelijepo iskustvo za mene i moju porodicu. Negdje u martu-aprilu sam pričao s trenerom Duškom Ivanovićem oko produžetka saradnje, kada su htjeli da ostave dosta domaćih igrača, ali su okolnosti bile takve da je najbolje rješenje bilo da odem. Uostalom, nakon 15 godina na Balkanu je vrijeme za nešto novo”.

Ovo će biti treći odlazak Ivanovića “preko grane”. U sezoni 2016/2017. je prvo igrao za atinski AEK, koji ga je potom pozajmio Orlandini, prije nego što se vratio u Budućnost i ključnom ulogom u osvajanju ABA lige ispisao istoriju.

“U Italiji sam igrao sasvim korektno, a za Grčku mi je tada možda bilo malo prerano. Sada sam drugačiji i igrač i čovjek nego tad, imam mnogo više iskustva, a u Runi ću imati i znatno drugačiju ulogu. VTB ligu želim da igram već duži period, nadam se da će to biti uspješna priča”.

U Moskvu će otputovati 3. avgusta, nakon utakmice sa Francuskom u Monpeljeu, a dva dana kasnije odradiće ljekarske preglede.

“Pričao sam sa trenerom i sportskim direktorom, koji su mi objasnili šta se od mene očekuje. Runa je prvi put u VTB ligi i ima velike ambicije, želi da ostavi što bolji utisak, nadam se da ćemo u tome uspjeti. Došao je trener koji je vodio neke od najvećih turskih ekipa, to je sigurno dokaz da žele velike stvari”, zaključio je Ivanović.

Zbog povrede Ahilove tetive, Ivanović nije igrao na prošlogodišnjem Eurobasketu, kada ga je sjajno odmijenio Kendrik Peri. Novi igrač moskovske Rune je sada spreman i biće jedan od najvećih aduta “crvenih” na Mundobasketu, gdje će tim Boška Radovića pokušati da osvoji jedno od prva dva mjesta u grupi D, u konkurenciji Litvanije, Meksika i Egipta, čime bi ušao među 16 najboljih selekcija na svijetu.

“Treniramo već sedam-osam dana, ostalo je još samo Kendrik da dođe. Pridružili su nam se i Vučević i Dubljević i mislim da imamo kvalitet za drugu fazu. Dosta se priča kako bismo to trebalo da dostignemo, s tim sam saglasan, ali ne mislim da će biti baš toliko lako. Imaćemo dobre provjere do samog prvenstva, možda i jednu u Manili pred sam početak i vjerujem da možemo da napravimo nešto lijepo”, ističe Ivanović.

Prva utakmica, sa Meksikom 25. avgusta, mogla bi da bude ključna za plasman u glavnu fazu. O rivalima se, ipak, još ne razmišlja.

“Nismo krenuli da se pripremamo posebno ni za koga, radimo na onome što mi možemo da pokažemo. Šta god da se desi na toj prvoj utakmici, neće biti smak svijeta, ali bi nam svakako bilo mnogo lakše ako bismo pobijedili”.

About The Author