Zlatni kadeti: Gdje su? Šta rade?

Na današnji dan prije pet godina kadetska selekcija BiH osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Očekivao se procvat košarke u BiH za one koji su bili euforični i zatvarali su oči na stanje kako u zemlji tako i u košarci. Pet godina kasnije svjedoci smo da se ne zna ni kad će i u kom formatu Liga BiH i početi.

Pet godina poslije svi momci su u seniorskoj košarci. Lider te generacije Džanan Musa je napravio za sada ozbiljnu karijeru. Musa je bio i MVP tog šampionata, te je poslije igranja u Cedevita Olimpiji završio u NBA ligi u dresu Bruklina.

Nikola Đaković je nakon igranja za bijeljinsku Budućnost, Dinamik i Student Igokeu otišao na studije u SAD.

Adi Alikadić je posljednje dvije sezone u čačanskom Borcu sa kojim je izborio plasman u ABA ligu.

Lazar Mutić je nakon kadetskog u juniorskog staža u Realu bio u Torelodonesu i Mursiji, a prošlu sezonu je proveo u drugoj španskoj ligi u dresu Gipozkua Basket iz San Sebastiana sa kojim je izborio povratak u Endesa ligu.

Aljoša Janković je poslije igara u banjalučkom Partizanu nastupao za Student Igokeu i Igokeu. Prošlu sezonu je igrao za Tamiš, a ove je zadužio dres banjalučkog Borca.

Amar Burukčija je sa sarajevskom Bosnom Royal izborio plasman u Ligu BiH.

Srđan Kočić je nakon igranja u Sparsima potpisao petogodišnji ugovor sa ekipom Budućnosti. Vratio se poslije dvije sezone u Igokeu čiji je i danas član. Ovo će mu biti druga sezona u dresu šampiona BiH.

Njegoš Šikiraš je trenutno član španske Fuenlabrade sa kojom je 2017. potpisao ugovor.  U međuvremenu je bio na pozajmicama u EBA timovima, kao što su Obila i Tormes. Njegovu karijeru dosta su omele povrede.

Emir Čerkezović je član matičnog klub Sloboda iz Tuzle. Sa ovim timom je prošle sezone igrao ABA 2 ligu.

Sani Čampara je uz Musu bio lider te generacije. Bio je član mlađih selekcija Reala. Prošlu sezonu je proveo u tuzlanskoj Slobodi, a ove će igrati za Split u ABA ligi.

Timur Ovčina je prošlu sezonu proveo u dresu Vogošće, koji nije imala nijednu pobjedu u Ligi BiH.

Vedran Mirković je u njemaćkom niželigašu Idstinu.

Seelektor te generacije Josip Pandža bio je trener Kaknja i tuzlanske Slobode. Trenutno je u Čeliku.

foto:fiba