Zašto Brazilci dolaze kod nas da uče košarku?

Dječaci iz Brazila uskoro na prostoru bivše Jugoslavije.

Imaju izbor da uče kod kuće u zemlji koja je dala najboljeg strijelca Svjetskih prvenstava Oskara Šmita, NBA igrače Lenadra Barbosu, Nenea, Andersona Varežaa, Brunu Kabokla, Raula Neta i Kristiana Felicija, da idu u Ameriku, ali su izabrali evropske zemlje gdje se po njima igra “prava” košarka. Pitu Onze nekadašnji brazilski košarkaš prije dvije godine je sa mladim košarkašima iz Brazila bio u Srbiji, Hrvatskoj, Litvaniji i na kraju ga je put doveo u Banjaluku gdje smo se i upoznali. Prvo što sam mu pomenuo kako bih pokazao kako se razumijem u košarku je Oskar Šmit naravno. Odmahnuo je glavom i rekao mi kako ga u Brazilu i ne vole baš pošto je bio sebičan i igrao samo za sebe. Sljedeće pitanje je bilo zašto kod nas dovodi djecu? .Rekao je kako je u Evropi ona prava košarka i da mu se ne sviđa NBA previše. Mislio sam ok, možda govori zato što je tu trenutno. Prije par dana javio mi se i rekao kako opet planira krajem godine u Evropu u Srbije i Republiku Srpsku gdje je “prava košarka” i što mu se još više svidjelo pravi ljudi, koji su susretljivi i koji poznaju košarku. Svidjela mu se i Banjaluka. Imao je sreću da kad je bio prije dvije godine u februaru da je bilo baš toplo za to doba godine i da smo sjedili u bašti kafana i da je uživao.

“Dolazim da obiđem sedam zemalja. Litvaniju, Letoniju, Srbiju, Hrvatsku i BiH, Španiju i Grčku. Osnovni razlog je košarka. Želim ovm klincima da pokažem sve stilove košarke koji postoje. Da im otvorim oči, da vide druge kulture, druge civilizacije. Sve to zbog onog što najviše vole – košarke”, kaže Pitu.

Turneju počinju u Srbiji.

“Počećemo u Srbiji sa Crvenom zvezdom i Vizurom, i onda dolazimo da radimo sa KK Igokea. Pravi klubovi i prave “zemlje košarke”. Kada smo bili kod vas 2017. godine svi smo bili oduševljeni organizacijom i nivoom treninga. Ono što nas je posebno oduševilo je gostoljubivost i fantastično smo se proveli u Banjaluci. Radujem se dolasku iz dva razloga. Prvi je naravno košarka, a drugi da vidim drage ljude koje sam upoznao za tih par dana u vašem gradu. Putujemo svijetom i upoznajemo razne kulture, ali vjerujte kod vas je to nešto specijalno”, kaže nam Pitu.

Ništa ostajen da čekamo i da se vidimo početkom godine.

foto: privatna arhiva

About The Author