Za titulu zovite Ivanovića

Duško Ivanović najuspješniji je trener Baskonije u istoriji.

Ovaj klub ima četiri osvojene titule šampiona Španije, od toga su tri bile pod vođstvom crnogorskog stručnjaka. Posljednja je osvojena sinoć pobjedom protiv Barselone. Tako je prekinut post od 10 sezona bez titule šampiona Španije za ekipu iz Vitorije.

“Nastojali smo da maksimalno spremni dočekamo finalni turnir. Radili smo zaista žestoko, ali ako mislite da su momci patili, varate se. Ako nešto ima smisla, ako nešto želite i nečemu težite, ako želite da san postaje java, onda ništa nije patnja, naprotiv. To je motivacija, to je zadovoljstvo, a nagrada je stigla i to ogromna.Presudila je dobra igra u odbrani. U prvom poluvremenu smo imali problema, ali smo u drugom defanzivne zadatke odradili besprijekorno. Na kraju, imali smo i sreće u triler završnici, ali sreća prati hrabre, a mi smo zaista bili hrabri i odvažni. Vjerovali smo da možemo do trona, disali smo kao jedan, a sada je vrijeme za slavlje. Uskoro počinju i pripreme za sezonu koja slijedi, a trofej koji smo osvojili će biti motiv da nastavimo sa još jačim i kvalitetnijim radom”.

Barselona je u jednom trenutku imala i devet poena prednosti.

“Nismo odustajali, vjerovali smo da možemo do trona. Bilo je bitno da odbranu podignemo na neophodan nivo da bi se pobijedila Barselona. Uspjeli smo u tome i zasluženo stigli do trofeja. Imali smo mnogo teških utakmica, pobijedili smo Valensiju u polufinalu, Barsu u finalu. Imali smo baš težak put do ostvarenja sna. Naučili smo neke lekcije iz prethodnih mečeva sa Barselonom i to je na kraju bili presudno. Srećan sam zbog igrača, srećan sam zbog navijača, a naravno da mi je žao što nisu bili u dvorani da proslavimo veliki uspjeh, ali viša sila je viša sila. Biće vremena za zajednička slavlja, vjerujem u to”.

Ekipu je preuzeo tokom sezone. Nije mirisalo na srećan kraj pošto Baskonija nije uspjela da se plasira na završni turnir Kupa Kralja.

“Kada sam 2010. godine osvojio titulu sa Baskonijom, sada već legendarnim poenima San Emeterija uz slobodno bacanje u posljednjem napadu, rekao sam da realnost može biti ljepša i od sna. Poslije finalnog turnira u Valensiji, poslije pobjede nad moćnom Barselonom, mogu da potvrdim da je realnost ljepša od sna”.

foto:acb.com