Tkačenko-Prezime koje se sa strahopoštovanjem izgovaralo

Tkačenko

foto:CSKA

Vladimir Tkačenko – ime koje se sa strahopoštovanjem izgovaralo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Vladimir Tkačenko je osamdesetih godina igrao za moskovski CSKA i selekciju Sovjetskog saveza. Sa 221. cm visine, širokim ramenima i ogromnim brkovima uz neizbežnu frizuru fudbalerku, zaista je izgledao impozantno na terenu. Imao je i zavidno košarkaško znanje o čemu svedoči da je 1979. godine izabran za najboljeg košarkaša Evrope.

Tkačenko je rođen 1957. godine u Sočiju. Sa selekcijom SSSR-a osvojio je dve bronzane olimpijske medalje. 1976. u Monterealu i četiri godine kasnije u Moskvi, kada je selekcija Jugoslavije osvojila zlato. Iako je od Olimpijskih igara prošlo 42. godine ne može da prežali što nisu uzeli zlato.

“Nije bilo moguće pobijediti na Olimpijskim igrama 1980. To je najveća tragedija. A najveće veselje bilo je Svetsko prvenstvo 1982. u Kolumbiji, sećam se izliva emocija nakon finala, važne pobede za sve“- rekao je Tkačenko prenosi portal “Basketballsphere”.

Upitan je za idola i nije imao dileme:

“Kad sam ja igrao, NBA se jako malo pratio, bilo je nemoguće da se inostrana košarka probije na ekrane naše televizije. Stoga nije bilo posebnog idola. Ali dok sam još igrao, a potom i završavao karijeru, nisam se mogao zasititi jedne nevjerojatne osobe, miljenika miliona diljem planete – Majkla Džordana”.

Dueli CSKA i Žalgirisa odnosno Tkačenka i Arvidasa Sabonisa bili su nešto do tada, a i kasnije neviđeno.

Iako je izgledao zastrašujuće Tkačenko je prema pričama ljudi koji ga poznaju nežna duša. A možete zamisliti kako se osećao provalnik kada ga je ovaj div uhvatio na djelu u njegovoj kući.

“Danas svega ima u izobilju, a tada je mnogo toga falilo. Imao sam dobru kolekciju ploča, CD-ova. Oduvijek sam jako volio muziku, ova zbirka je nešto najdragocjenije što sam imao. Lopovi su, očito, saznali za to i odlučili upasti u moj stan. Sva sreća da sam bio kod kuće. Čujem – neko ključevima obija bravu. Sakrio se iza vrata, čučnuo. Uspio je otvoriti vrata i ušao. Iskočio sam, uhvatio ga za gušu i bacio na krevet. Lopov se, da budem iskren, jako uplašio kad me ugledao, vikao je: “Samo me nemoj ubiti!” Pozvao sam policiju i predao ga. Što je dalje s njim bilo, nisam pratio”.

Ali je li vas prepoznao?

“Ne znam, ali bio sam prestravljen”.

Vladimir Tkačenko rođen je u Sočiju 1957. godine. U karijeri je igrao za Stroitelj, CSKA i jednu sezonu za ššpansku Guadalaharu. Sa selekcijom SSSR-a ima dve olimpijske bronze, tri zlata i dva srebra sa Evropskih prvenstava, te zlato i dva srebra sa svetskih šampionata.