(VIDEO) Na današnji dan: Bosna šampion Evrope

Bosna na krovu Evrope
Bosna

foto: KK Bosna/arhiv

Na današnji dan petog aprila, prije 45 godina, Košarkaški klub Bosna postao je šampion Evrope.

Sarajevski tim je prvi sa prostora bivše Jugoslavije koji je pokorio Evropu, a kasnije su to uspjeli i Cibona (dva puta), Jugoplastika (tri puta) i Partizan (jednom).

U čuvenom finalu u Grenoblu Bosna je pobijedila Emerson iz Varezea 96:93, a fantastičnu partiju odigrao je Žarko Varajić koji je dao 45 poena što je i danas rekord, Mirza Delibašić je dao 30 poena. Ekipu su činili: Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Ratko Radovanović, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Dragan Zrno i Sabahudin Bilalović. S klupe je tim predvodio Bogdan Tanjević.

“Da je Mirza bio gladan poena i manje altruista, on bi u toj utakmici dao 45, jer je imao u ruci toliko poena. Toliko je bio fantastičan. Da je samo malo bilo između njih veće ljubomore, jer kod Mirze je lopta, ako bi šutirao 7-8 puta više, mi bismo izgubili.

Ali zato bi Varajić dao 22 i izgubili bismo. A Varaja je bio prvo lice Kupa šampiona. To je nezabilježen rezultat, nikad niko 45 poena. Dakle, ta dimenzija, taj fakat fantastičnog zajedništva i unutrašnje ljubavi među igračima, bio je presudan“, rekao je Bogdan Tanjević za MeridianSport

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama. 

About The Author