(VIDEO) Finalni turnir FIBA Lige šampiona u Beogradu na LED terenu

Inovacije u Beogradu.
Zlatko Bolić i Željko Rebrača

foto: KSS

Finalni turnir FIBA Lige šampiona, koji FIBA u saradnji sa KSS od 26. do 28. aprila 2024. organizuje u beogradskoj Areni, biće pravi spektakl, prije svega jer će se utakmice igrati na LED terenu, jedinstvenom u svijetu.

Dakle, umjesto klasičnog parketa, nešto potpuno novo i savremeno za sve koji dođu u najveću srpsku dvoranu da uživaju u košarci.

“Četiri sjajna tima doći će ovde. Tri tima su iz Španije (Unikaha, Mursija i Tenerife) i tim iz Grčke Peristeri koji vodi Vasilis Spanulis. Za nas je to sjajna postavka. Mečevi će se igrati u jednoj od najboljih dvorana u Evropi… Mi se uvijek trudimo da budemo inovativni i da gledamo u budućnost. Zato smo donijeli odluku da se ovaj turnir igra u Beogradu i igraće se na novom LED staklenom terenu. Za nas je to važan događaj. LED teren korišćen je do sada u NBA ligi na ovogodišnjem Ol staru i donosimo to u Beograd.

Tako će takmičenje da se igra na modernoj i tehnološki inovativnoj podlozi. Liga šampiona uvek je gledala ka budućnosti. Za nekoliko godina sva veća košarkaška takmičenja igraće se baš na ovakvom terenu. Mnogo nam je drago što će takmičenje biti na ovakvom parketu. Uzbuđeni smo zbog toga, klubovi su uzbuđeni zbog toga. Jedva čekamo da košarkaška zajednica dođe, da vidi ovaj događaj i da bude deo istorije. Ovo je samo jedan dio onoga što nas čeka u budućnosti“, rekao je izvršni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Komninos.

“Što se same organizacije tiče, zahvalio bih se Komninosu, Lekiću i Rebrači. Imaćemo privilegiju da će se mečevi igrati na LED ekranu, da se tako izrazim. Pozvao bih sve ljude iz Srbije da dođu, da vide kako izgleda budućnost igranja na takvom terenu. Drago mi je i ponosan sam što sam dio KSS i što imamo visoke ocene za organizaciju međunarodnih takmičenja. KSS prvi put organizuje klupsko evropsko takmičenje i poznavajući kapacitete Saveza, nemam sumnju u dobru organizaciju”, rekao je generlani sekretar KSS Zlatko Bolić.

Željko Rebrača, koji je ambasador tamičenja je takođe sa uzbuđenjem najavio predstojeći događaj.

“Ponosan sam što mogu da budem ambasador ovog takmičenja i što će se igrati u Beogradu, gradu košarke, u prelijepoj Areni koja je poznata u svijetu. Ovo je poseban momenat za svakog igrača, sigurno će uživati u tome. Svako od njih ima mogućnost da ispiše istoriju, da promijeni neki tok svoje karijere. Inovacije su poznate u svijetu, mi smo igrali na nekim drugim terenima, normalno je da postoje noviteti u košarci.

Mene baš zanima kako će sve to da izgleda i želim da pozovem sve da dođu i da uživaju. Smatram da će svi da uživaju, ovo su neka nova vremena, puna inovacija, voleo bih da vidim kako će to košarka da iznese i donese”.

Jedinstveni LED teren korišćen je do sada samo par puta.

“Ovaj LED teren je testiran u prethodnih pet godina i prvi put je upotrebljen prošlog juna u Madridu na Svjetskom prvenstvu za žene do 19 godina i iskustvo je bilo pozitivno. Da ne ulazim u tehničke detalje, ali sve mjere koje su urađene, sve je dokazalo da je ovo bolje. Balans je savršen na svim dijelovima terena, elastičnost postoji.

Za nas je najbitnije da je bezbedno za igrače. Svi testovi su to pokazali. Na tom terenu igrao je i Bajern u Bundesligi i to je odlično prošlo, zato je korišćen i na NBA Ol staru u Indijanapolisu i oni su pozitivno reagovali. Taj isti teren je ovde u Beogradu i biće korićen za fajnal-for Evrolige“, objasnio je Komninos.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama. 

About The Author