Aleksej Pokuševski: Imam veliku želju i daću sve od sebe da budem tamo

Pokuševski o nastupu na Olimpijskim igrama.
Aleksej Pokuševski

foto:fiba

Aleksej Pokuševski košarkaš Šarlot Hornetsa ističe kako ima veliku želju da zaigra za reprezentaciju Srbije.

Ko je pomnije pratio zna da je Aleksej uvek bio uz nacionalni tim, ali zbog već toliko pominjanih povreda, uvek je morao da preskače pripreme kako bi se fokusirao na rehabilitaciju. Sada je sezonu završio zdrav i pun samopouzdanja zbog partija koje je u finišu sezone pokazao u dresu Hornetsa. Samim tim i selektor Svetislav Pešić će imati slatke muke kada je u pitanju odabir putnika za Pariz na Olimpijske igre.

“To je naravno pitanje za trenera, ali ja imam veliku želju i daću sve od sebe da budem tamo”, rekao je Aleksej Pokuševski za Mozzart sport.

Alekseju je upalo u oko kakav tim okupljaju Amerikanci za Olimpijske igre.

“Kao u uvijek, Amerika je svakako među favoritima, a tu je i Kanada koja ima veoma dobar tim. Tu stavljam i nas na vrhu sa Amerikancima”.

Momak rođen 2001. godine, u profesionalne košarkaške vode je ušao 2019, ali preko Grčke, tačnije Olimpijakosa. Ipak, šira košarkaška javnost ga je upoznala kao vižljastog krilnog igrača u Oklahomi. Neki su išli toliko daleko da ga uporede sa Tonijem Kukočem zbog specifičnog stila igre. U nekoliko navrata je pokazivao da poređenja nisu bez osnova, ali opet ta riječ… Povrede. Mnogo su ga usporile. I zbog njih je u Oklahomi izgubio mjesto u rotaciji na početku ove sezone.

“Desile su se neke povrede koje su me usporile i ostavile malo iza tima koji je napredovao velikom brzinom dok sam ja bio van stroja, a kada je krenula sezona pa sve do prelaska u Šarlot nisam dobio pravu šansu da se vratim na teren i u rotaciju. Prvih par nedelja kada sam vidio šta se dešava nije mi bilo svejedno, ali trgao sam se vrlo brzo, sklonio osjećanja.

Svaki dan sam trenirao i radio puno… Onda kada se otvorila situacija za odlaskom u drugu sredinu i boljom prilikom, obostrano smo se složili oko prekida saradnje”.

Šuškalo se tih dana da bi Aleksej mogao nazad u Evropu. Neki su čak stidljivo šaputali da je Partizan opcija.

“U trenutku raskida sa Oklahomom sam bio fokusiran na NBA, uvijek imam sve opcije u glavi i razmišljam šta je najbolje i odluke donosim kad dođe vrijeme. Hladne glave”.

Ispostavila se da je odlazak u Šarlot bio idealna odluka. Posljednjih 18 utakmica u sezoni je igrao sa prosjekom od 19,2 minuta što je drastično povećanje u odnosu na šest minuta koliko je provodio na parketu u dresu Oklahome. Očekivano i statistika je drastično skočila na sasvim solidnih 7,4 poena i 4,6 skokova.

“Osjećaj je pozitivan što je meni jako važno za stvari koje tek dolaze. Srećan sam što sam sezonu završio igrački na dobrom nivou u odnosu na ono što se dešavalo na početku. Zahvalan sam na šansi koju sam dobio od Hornetsa. Moram da istaknem i Granta Vilijamsa koji mi je prišao sa dosta savjeta. Iskusan je za svoje mlade godine i jako dobar momak koji je željan da pomogne”.

Priča je nekako prirodno tekla ka imenu Vasilije Micić. Plejmejker koji je osvojio sve što se moglo osvojiti u Evropi se potom odlučio na odlazak preko bare, baš kod Alekseja Pokuševskog u Oklahomu. On sam priznaje – nije baš mogao da utiče na taj transfer.

“Sigurno nisam direktno uticao na to da on dođe u NBA i Tandere. On je imao želju da se oproba u NBA i da napreduje kao igrač u novim izazovima. Prije samog dolaska smo par puta pričali što mu je stvorilo bolju sliku oko toga šta ga čeka”.

Baš kao Aleksej, ni Vasa se nije najbolje snašao u Oklahomi, a onda ih je sudbina ponovo povezala u Šarlotu gde su obojica pokazala da im je mesto u NBA ligi.

“Za igrača koji je igrao toliko godina u Evropi i to igrao kao glavni igrač svog tima i sa loptom u rukama, nije lako da pređeš u najbolju ligu na svijetu i imaš neku drugačiju ulogu. Treba vremena, ali kao što se pokazalo kada je dobio minute, loptu, slobodu i povjerenje, onda je najbolji i može mnogo da doprinese timu”.

Za trenutak zastaje… Očigledno je po tonu razgovora da je Micić ostavio i više nego pozitivan trag kod Alekseja.

“Moram da kazem da je Vaske bio uz mene ove sezone od trenutka povrede pred početak sezone pa sve do sada. Imao je veliki uticaj na moj rad i psihu koja mi je pomogla da napredujem čak i kad ne igram par mjeseci.

Pomogao mi je da ostanem spreman do kraja. Kada mi se otvorila šansa u Šarlotu iskoristio sam je sasvim solidno. Zahvalan sam što sam ga imao pored sebe svaki dan tokom teških momenata gdje je on uticao na mene svojim savjetima i iskustvom koje je veliko”.

Za kraj još jedna poruka upućena Miciću.

“Mislim da je budućnost svijetla. Pokazao je da može da igra i da bude važan igrač ekipe. Naravno potrebno je malo sreće i da mu trener i tim vjeruju”, završava Pokuševski.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama. 

About The Author