Uticaj politike je poguban, zato više nisam trener Partizana

Nekadašnji trener Partizana, Duško Vujošević, od ove sezone radi u Klužu, ali prati igre i rezultate crno-belih.


“Kada sam pomenuo Trikijerija, kritikovao sam njegovu izjavu da je Vučić veliki sportaš. Kakav je on sportaš? Njegovo najveće sportsko dostignuće je kada je lupio bananu desetogodišnjem detetu. On jeste ljubitelj sporta, ali isključivo Crvene zvezde. On favorizuje Zvezdu, posebno finansijski, a to pokazuju i rezultati”, rekao je Vujošević za “Danas”.

On podsjeća da je 2012. „kada su naprednjaci došli na vlast“ Partizan bio državni šampion u gotovo svim sportovima, „dok je prošle sezone iz Sportskog društva Partizan jedino kuglaški klub bio prvi“.

“Vučić je čovek sa koncentrisanom moći, koji ne samo da favorizuje Zvezdu već nije uspio da uspostavi sistem finansiranja vrhunskog sporta. Ko će i koliko novca dobiti zavisi od političkog uticaja, Vučićevog trenutnog raspoloženja ili ćeifa”, naglašava Vujošević.

Prema njegovim riječima, vrhunski sport u Srbiji se dijelom finansira i novcem iz sumnjivih tokova.

“Jedan od razloga zbog kojeg nisam više trener u Srbiji je zato što mi je predočeno da ako ovde budem bio trener, Partizan neće dobiti sponzorstva. Što se tiče politike, bio sam jedan od prvih „uzbunjivača“ govoreći o svim pošastima ove vlasti. Sada sam to ostavio drugima. U intervjuu koji je cenzurisan pričao sam samo o pogubnom uticaju politike na sport. A to je, podvlačim, nedostatak sistema finansiranja vrhunskog sporta, prema rezultatima, uspjesima i potrebama”, ističe Duško Vujošević.

Slavni trener kaže da mu je još 2012. , dok je bio predsjednik JSD Partizan, tadašnji predsjednik FK Partizan Dragan Đurić prenio izjavu tada aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je „ovaj (Vučić) došao da vas uništi“. „To se, nažalost, pokazalo kao tačno“, kaže Vujošević.

foto:fiba