Turnir “Aco,Prle i Milenko” po četvrti put

ŽKK Orlovi četvrtu godinu u nizu organizuje memorijalni turnir “Aco, Prle i Milenko” u čast trenera koji su začetnici košarke na ovim prostorima. Osim domaćina, na turniru će učestvovati Jedinstvo iz Tuzle, ekipa 021 iz Novog Sada i Maribor.

Turnir će Orlovima poslužiti kao priprema za novu sezonu u kojoj će osim Lige BiH igrati i regioanalnu WABA ligu.

“Želim da istaknem da imamo jednu mladu, ambicioznu i potentnu ekipu, koja ima puno prostora za napredak. Ekipu koja ima jako dobru energiju, jako dobru atmosferu i koja voli da radi. Ovaj turnir nama znači mnogo. Želimo da damo svoj maksimum i voljeli bi da dođe što više ljudi da nas podrži i da bude dio te cijele priče. Mi obećavamo da ćete gledati jednu lijepu košarku i da ćete uživati zajedno sa nama”, istakla je trener ŽKK Orlovi Dragana Svitlica. 

Kapiten Vanja Vasilić poručuje kako je ekipa spremna za nove izazove.

“Nama naravno znači turnir i ove pripremne utakmice, jer smo u tom periodu priprema gdje još uvijek uklapamo svoju igru i tražimo nešto što nam odgovara da igramo. Biće dobre ekipe na turniru i pozvala bih sve ljubitelje sporta da dođu, da pogledaju i da nas podrže”.

Orlovi ove sezone prvi put u istoriji nastupaju u regionalnoj WABA ligi. Prvi meč u ovom takmičenju odigraće 2. oktobra, kada gostuju beogradskom Partizanu.

U ovom trenutku, to takmičenje nam nije imperativ jer djevojke će kroz regionalnu ligu sticati neophodno iskustvo. Nama je prioritet prvenstvo Bosne i Hercegovine. Klub ima dobre temelje i sigurno je da će u narednom periodu biti jačan organizaciono, kako kroz sponzore, tako i kroz upravu kluba. Uz dužno poštovanje svih igračica i činjenicu da će nas pojačati još jedna košarkašica iz SAD, naše najveće pojačanje je, sigurno, imenovanje Dragane Svitlice za trenera. U narednih godinu-dvije dana klub će u njoj, ne sumnjam, dobiti sjajnog stručnjaka i mislim da je to jedan od najboljih poteza kluba”, istakao je sportski direktor kluba Miroslav Dojčinović.

Milan Tošić-Prle, osim što je bio trener u svim ekipama Banjaluke, bio i pomoćnik Ranka Žeravice 1970. godine, kada je Jugoslavija prvi put postala prvak svijeta. Trener Milenko Novaković je prvo kao igrač bio najbolji strijelac Partizana i zrenjaninskog Proletera u jugoslovenskoj ligi, a kasnije se proslavio kao trener i poznato je da je Milenko selektirao Bošinu (Bogdan Tanjević, prim.aut.) generaciju koja je kasnije, 1979. godine, postala šampion Evrope, a u Banjaluci sjajno je radio i u Mladom Krajišniku i u Borcu kroz Prvu B ligu, a onda je svoj život i ljubav prema košarci završio u Orlovima. Aco Jurić je bio onaj koji je ‘rodio’ žensku košarku u Banjaluci, kasnije je bio i trener a prije toga i igrač Borca.

Turnir će u petak u SD “Obilićevo” otvoriti Orlovi i Jedinstvo. Utakmica za treće mjesto igraće se u subotu u 16 časova, dok je finale istog dana u 18 časova.  

foto.kosarka24.ba