Težak poraz BiH od Kanade

Košarkašice BiH izgubile od Kanade u prvom meču kvalifikacionog turnira za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Kanada je u Osaki zabilježila ubjedljiv trijumf 96:64.

Kanađanke su konstantno vodile. Veoma brzo su došle do prednosti 20:8, a na kraju prve četvrtine su imale 30:19. Pitanje pobjednika riješeno je u prvom poluvremenu koje su kanadske košarkašice riješile u svoju korist (57:36). U nastavku ista priča i ubjedljiv trijumf Kanade.

U pobjedničkom timu Bridžet Karlton najbolja sa 28 poena. Na drugoj strani Nikolina Babić 16, Džonkel Džons 15 poena.

“Teška utakmica i težak poraz za nas. Neočekivano visokom razlikom. Dosta je razloga za to. Nismo bili na nivou u odbrani, posebno u prvom poluvremenu. Kanada je to iskoristila. Imali su visok procenat šuta. Analiziraćemo naše greške”, rekao je selektor BiH Goran Lojo, dodavši:

“Sutra je novi dan. Nova utakmica. Pokušaćemo odigrati što je bolje moguće. Jedan od razloga može biti što ove utakmice nemaju takmičarski značaj, jer će se tri reprezentacije plasirati na Svjetsko prvenstvo. Kanada je bila motivisanija. Nisu slučajno četvrta reprezentacija na svijetu. Imaju dominantne igračice na svim pozicijama”.

Bh timu je mnogo falila Marica Gajić, a to pokazuje statistika skokova. Kanađanke su imale 39 skokova, a naš tim 17 manje.

Značajno nas je poremetila povreda Marice Gajić. Uigravali smo skroz nešto drugo nakon njene povrede. Nakon Džons na skakačim pozicijama ona nam je veoma bitna karika”, dodao je Lojo.

U timu BiH najefikasnija bila je Nikolina Babić sa 16 poena uz po asistenciju i skok.

“Ne želim biti igračica koja traži alibi, ali imali smo problema sa vremenskom zonom. Neke igračice nisu mogle spavati noću. Bilo na je jako teško igrati danas. Šok nam je bio i to što nam se povrijedila veoma važna igračica Marica Gajić”, rekla je Babić, dodavši:

“Nismo dobro koristili naše najjače oružje i nismo dobro igrali u odbrani. To su razlozi poraza. Kanada je igrala jako u odbrani i napadu. Zaslužili su pobjedu. Nadam se da više nikada nećemo igrati ovako”.

(Foto: FIBA)

About The Author