Svetislav Pešić: Veoma sam sretan zbog pojedinaca koji su pokazali talenat i spremnost da igraju za reprezentaciju

Pešić nakon Finske.
Svetislav Pešić

foto: FIBA

Svetislav Pešić selektor Srbije govorio je poslije pobjede protiv Finske.

Srbija je kvalifikacije za Eurobasket 2025. počela pobjedom protiv Finske na domaćem terenu 77:61.

“Teško je kada igrate protiv ekipe kao što je Finska koja teži timskoj igroj, te teži agresivnoj odbrani, te forsiranju tranzicije. Uvijek je važna treća četvrtina, a tada smo shvatili kako da igramo protiv njih i prilagodili se na njihovo trčanje.

Pronašli smo ritam, uveli utakmicu u svoj tempo, spuštali lopte u reket odakle smo postizali poene preko Mitrovića i Petruševa. Imali smo 16 ofanzivnih skokova i veoma pametno smo igrali u drugom poluvremenu.

Nije važno samo pobijediti, naravno, zvanična je utakmica, ali ako dobijete još nešto kao što su večeras dva nova igrača Dušan Beslać i Nikola Đurišić koji su mislim prvi put zvanično nastupili. Do Olimpijskih igara odigraćemo malo utakmica i važno je da vidimo sve pojedince. Naravno, prioritet je kako pobijediti utakmice, a potom vidjeti šta imamo na raspolaganju od pojedinaca koji ranije nisu igrali za reprezentaciju.

Veoma sam sretan zbog pojedinaca koji su pokazali talenat i spremnost da igraju za reprezentaciju. Uvek mi je važno da imam na raspolaganju više igrača, jer ne znamo kako će i kada će se završiti sezona u Evropi.

Takođe, tu se postavljaju pitanja ko će igrati na Olimpijskim igrama. Naravno, važno je pobijediti i dobiti još nešto, što je nama uspjelo”, rekao je Svetislav Pešić.

Upitan je da li su ovi mečevi odlučujući za neke igrače kada je u pitanju mjestu u reprezentaciji na Olimpijskim igrama.


“Ovo su kvalifikacije za sljedeće Evropsko prvenstvo. Niti jednog momenta nema kvalifikacija igrača za Olimpijske igre. Vidim ovde neka poznata lica koja nas prate otkad sam ja došao da budem selektor od novembra 2021. godine kada smo igrali protiv Letonije gdje je bilo 1500 navijača. Pogledajte sada, bila je rasprodata dvorana.

Očigledno je da se nešto desilo, ne samo u smislu sportskog rezultata, već u smislu želje igrača da daju svoj maksimum prema reprezentaciji. Ja uvek štitim igrače, ali ne u ovom smislu. Sve se promijenilo, vidite koliko traje sezona i koliko će tek trajati. U nekim zemljama igraće se i u trećoj nedelji juna. Treba ti momci da se odmore, a malo i da treniraju, da se spreme za Olimpijske igre”, objasnio je Svetislav Pešić.

Gruzija, koja je izgubila od Danske, je naredni protivnik selekciji Srbije.

“Svi se čude da li se u Danskoj igra košarka, ali igra se, kao i u Finskoj. Mi jesmo osvojili mnogo titula u prošlosti, ali svi napreduju. Pred nama je novi izazov u Gruziji da vidimo šta tamo možemo da uradimo gdje će takođe biti rasprodana dvorana. Ako je moguće da i tamo pobijedimo, to bi nam na kraju bio cilj.”

Upitan je i za atmosferu u ekipi.

“Atmosfera je bila i na prethodnom Evropskom prvenstvu. Svi su dali svoj maksimum kad je u pitanju timski duh i zajednička hemija. To se nastavilo na Svjetskom prvenstvu, ali ništa ne uspijeva kao uspjeh. Posebno kod nas u Srbiji gdje se samo gleda da li si pobijedio ili izgubio. Nekada se izgubi, nekada pobijedi, ja ne padam u nesvijest ni u jednoj ni u drugoj situaciji.

Naravno, uvijek je lakše ako se postigne neki kontinuitet od tog novembra 2021. godine gdje su igrači iz naših klubova stavili prioritet na utakmicama Evrolige. Partizan je tada dao sve igrače, Crvena zvezda nije mogla. Ja deklarativnu podršku osjećam svaki dan, ali suštinsku ne vidim, da to bude jasno.

Sreća je da ovi igrači stave kao prvi prioritet reprezentaciju i to je to. Zbog toga se pravi atmosfera i želja da se bude bolji. Reprezentativni program propagira to da treniraš sa najboljima i igraš protiv najboljih. Ako želiš da se razigraš kao igrač, reprezentacija ti to omogući. To je dobro za igrače, ali i za sve klubove.”

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author