Posljednji kineski car

Odlični košarkaš završio karijeru.

Jedan od najboljih i najeksplozivnijih napadača u svoje vrijeme, ali čini se još jedan u nizu igrača,koji su mogli da NBA ligi daju više, a nisu. Stefon Marberi otišao je u penziju.

Posljednji meč odigrao je u Kini gdje je proveo prethodnih osam godina. U posljednjem meču igrao je za Flaj Dragonse iz Pekinga i postigao je 20 poena te osvojio titulu šampiona Kine.

Od svih stranih igrača Marberi je svakako ostavio najdublji trag i kineskoj košarci.

Momak koji je svojevremeno dok je nosio dres Niksa, proglašen za najgoreg saigrača, je biran kao četvrti pik na draftu 1996. godine od Milvokija, ali je mijenjan za Reja Alena,koji je biran mjesto iza njega.

U Minesoti je činio sjajan tandem sa Kevinom Garnetom i zaista je bilo najblaže rečeno uzbudljivo gledati Minesotu tih godina.

Dvije godine kasnije zatražio je trejd. Zvanično jer je želio da bude bliže porodici, a ustvari je bio ljubomoran visinom ugovora,koju je Garnet dobio, što je značilo da će krilni centar biti igrač oko kojeg će se graditi tim. Marberi nikad nije želio da bude druga opcija. Uslijedio je trejd u Nju Dzersi Netse.

U Netsima je došao do Ol star igrača. Imao je nejverovatne individulane učinke, kao kada je Lejkersima dao 50 poena.Problem je bio što nisu mogli do plej ofa.

Godine 2001. u velikom trejdu Džejson Kid je iz Finiksa došao, a na drugu stranu je otišao Marberi. Kid je sa Netsima igrao dva finala, a Marberi je u Arizoni došao do drugog Ol star meča i treće petorke NBA lige. Imao je za saigrače tada mladiće Šona Meriona i Amere Stodemajera, ali prvo kolo plej ofa bilo je maksimum.

Marberi,i Peni Hardvej su 2004. godne u zamjenu za prava na Miloša Vujanića te Maćeja Lampea,Čali Vorda, Hauarda Ajslija i Antonija Mekdajsa prešao u Njujork.

U Nikse je stigao kao dio selekcije SAD, prve u istoriji,koja nije osvojila zlato. Na OI u Atini bili su iza Argentine i Italije.

U Niksima ga je sačekalo zanimljivo drštvance i česte smjene trenera. Za četiri sezone provedene u Njujorku Marberi je uspio da dođe do plej-ofa samo jedne godine, gdje je ispao odmah u prvoj rundi, bez pobjede u četiri utakmice. Nakon sukoba sa Ajzeom Tomasom, kada je čuo da neće biti član startne petorke,napustio je Nikse i prešao u Boston 2009. godine bez neke bitnije uloge.

Onda je 2010. godine prihvatio ponudu iz Kine iz ekipe Brejv Dragonsa. Po izlasku iz aviona odigrao je meč i postigao 15 poena uz osam asistencija i četiri skoka. U prvoj sezoni bio je MVP kineskog Ol star meča u kojem je postigao 30 poena. Potpisao je sa novim timom ugovor na tri godone, ali je iste godine prešao u Fošan Dralionse, gdje se zadržao sezonu i onda je došao u Dakse iz Pekinga gdje je bio čak šest sezona i osvojio tri tutule šampiona Kine.

U posljednjoj sezooni igrao je za Flaj Dragonse i sa njima osvojio titulu šampiona.

Van terena ima zanimljiv život. od prošle godine vlasnik je fudbalskog tima Peking Lajonsi. Poznata je priča kako jepkrenuo sopstvenu marku patika starbury, koje su kvalitetne, a dostupne svima. Njihova cijena je 14,90 dolara.

foto:printscreen/youtube

About The Author