Jaramaz pobijedio najvažniji meč

Ognjen Jaramaz dobio životnu bitku.

Bek Mege Ognjen Jaramaz vratio se košarci poslije pauze i protiv FMP-a poenima u posljednjoj sekundi donio pobjedu svom timu.

Poslije meča svi igrači potrčali su mu u zagrljaj ne samo zbog toga što je obezbijedio pobjedu svom timu neko što je taj poen simbolično označio i Ognjenovu životnu pobjedu.

Zaista je poslije svega za mene mnogo simbolike u tom košu. Iako utakmica nije imala takmičarski značaj, za mene je sve to bilo bitno. Svaki meč za mene sada ima veliku važnost, doživljavam ga kao specifičan poklon, jer mogu ponovo da igram košarku i radim ono što najviše volim, da se takmičim. Taj koš je izazvao buru emocija kod mene jer predstavlja mnogo više od toga, veliku pobjedu na duže staze. Osećaj je bio fenomenalan. I navijači u Sremskoj Mitrovici su me sjajno dočekali, burno su me pozdravili kad sam kročio na parket. Zaista sam se osjetio privilegovanim, važnim i ispunjenim u tom trenutku”, rekao je za Blicsport Ognjen Jaramaz.

Ognjenu je prije pola godine ugrožena je bila ne samo košarkaška karijera, već i život.

“Sve je krenulo u trenutku kada sam praktično počeo da živim svoj san. Po završetku prošle sezone išao sam u Trevizo na NBA kamp, gdje sam bio proglašen za najboljeg igrača, što mi je omogućilo da odem u Ameriku i odradim vorkaute sa pet NBA ekipa: Niksima, Bruklinom, San Antoniom, Atlantom i Milvokijem. Vraćao sam se za Beograd u noći drafta i u trenutku kad sam stigao u stan, na TV sam vidio da su me izabrali Njujork Niksi. Nisam bio svjestan šta mi se dešava. Poslije samo tri dana letio sam u Orlando na letnju ligu. Za samo sedam dana odigrao sam nekoliko utakmica, ostavio dobar utisak”. 

Nakon završetka posljednjeg meča požalio se na zdravstvene probleme.

“Osjetio sam blagu malaksalost, a lijeva ruka mi je pomodrila. Odmah su me prevezli u obližnju kliniku na detaljne preglede. Nisam imao predstavu koliko ozbiljan problem može da bude. Rezultati su bili alarmantni, jer je ustanovljeno da imam ugrušak u lijevom ramenu koji je otežavao cirkulaciju. Doktor je ušao u ordinaciju i doslovce rekao: „Imaš sreće što si živ“. Ugrušak se raspao i otišao je na pluća, a mogao je na mozak ili na srce. U tom slučaju epilog je mogao biti fatalan. Bio sam u šoku. Ispitivanja su pokazala da nisam imao genetsku predispoziciju, pa je pretpostavka da je došlo do povrede vene u ramenu usljed udarca što je dovelo do oštećenja. Usljed brojnih letova avionom koje sam imao tih dana, došlo je do zgrušavanja krvi na tom mjestu. Tome je dodatno doprinijela i činjenica da je prostor između ključne kosti i prvog rebra, gdje prolazi ta vena, na lijevoj strani nedovoljan i manji nego na desnoj”.

Ustanovljena je plućna embolija i hitno je prevezen u bolnicu u Orlandu:

“Nisam mogao da verujem šta mi se dešava i to u trenucima kada sam bio nadomak NBA lige. Saopšteno mi je da ću možda morati da završim karijeru. Dok sam se vozio kolima hitne pomoći do bolnice u Orlandu, bio sam potpuno skrhan, preplavile su me emocije, nisam mogao da zaustavim suze. U bolnici sam bio pet dana. Urađene su mi sva ispitivanja kako bi se isključili drugi eventualni uzroci. Pregledi srca, detaljne analize krvi, ispitivanja na kancer… Iščekivanje rezultata bio je veliki stres. Na sreću, svi rezultati su bili dobri”.

Slijedi oporavak od šoka.

“Poslije samo nekoliko dana osećao sam se mnogo bolje zahvaljujući Isidori Trifunović, neurolingvističkom psihoterapeutu, sa kojom dugo sarađujem i koja mi je mnogo pomogla. Naravno, podrška porodice i moje djevojke Jovane mi je mnogo značila. Moram da istaknem i da je moja menadžerska agencija „Beobasket“ uradila sve da mi pomogne, bili su velika podrška i uz Nikse su obezbijedili sve da imam maksimalan medicinski tretman i ljekarsku njegu. Takođe, bio sam okružen sjajnim ljudima iz Niksa, uvek je neko iz kluba bio sa mnom u bolnici i na tome sam im zahvalan”.

Beskrajno hvala Megi

Zanimljivo je da je zbog sličnih problema Kris Boš okončao karijeru, ali se s druge strane Mirza Teletović uspešno izborio. Jaramazu su urađene dve operacije, prvo je uklonjen ugrušak iz ramena, a poslije nekoliko mjeseci mu je i odstranjen dio prvog rebra iz preventivnih razloga kako bi se preduprijedila eventualna mogućnost da se slično dogodi u budućnosti. U oktobru je dobio ljekarsko uvjerenje da može na teren.

“Čim sam dobio papir da je sve u redu, Mega je obnovila ugovor sa mnom. Tim činom su pokazali da su veliki klub, pokazali su veliku brigu za mene i to nikada neću zaboraviti. Ne mogu da opišem koliku sigurnost mi je to donijelo. Poslije šest godina u Megi oni nisu digli ruke od mene, već su željeli da moj potpuni oporavak prođe pod njihovom kontrolom. To je neprocjenjivo”, završio je Jaramaz.

foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov

About The Author