Srbija počinje borbu za plasman na Olimpijske igre

U četvrtak 6. februara 2020. u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“ počinje takmičenje u dve FIBA kvalifikacione olimpijske grupe, odnosno dva turnira.

Rivali ženske košarkaške reprezentacije Srbije biće SAD, Nigerija i Mozambik, a dva nacionalna tima sa ovog turnira obezbijediće plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, pošto su se Amerikanke, kao šampionke svijeta, već plasirale i takmiče se van konkurencije.

Drugi turnir je prebačen u Beograd iz kineskog grada Fošana, gdje je trebalo da bude organizovan, zbog epidemije Korona virusa u Kini, a na njemu će se za tri olimpijske vize boriti Španija, Velika Britanija, Koreja i Kina.

Reprezentacija Srbije u četvrtak 6. februara otvara takmičenje protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Utakmica se igra u dvorani „Aleksandar Nikolić“ od 20.00 časova.

Bez obzira što meč ima revijalni karakter, s obzirom na to da su se Amerikanke već plasirane na OI, selektor srpskog tima Marina Maljković ističe koliki će značaj za njenu ekipu imati duel prvog kola protiv SAD.

“Amerikanke su svakako najbolje igračice na svijetu, to svi znamo… Nama je to prilika da vidimo gdje smo protiv njih, ali nam je mnogo važnija prilika da napravimo korekcije u našoj igri za dvije najznačajnije utakmice, a to su one protiv Nigerije i Mozambika i sve ulažemo u te dvije utakmice… “, rekla je Marina Maljković.

Bez obzira što su već osigurale plasman na Olimpijske igre, Amerikanke su u Beograd stigle u veoma jakom sastavu, sa željom da potvrde dominaciju na svjetskom nivou.

“Znamo protiv koga igramo i u kakvom su sastavu došle, one su bez bilo kakvog opterećenja, jer su već obezbijedile plasman na Olimpijske igre. Mi u utakmicu ulazimo maksimalno fokusirane na samo našu igru, uz želju da ispravimo sve moguće greške pred utakmice koje ćemo ovog vikenda odigrati protiv Nigerije i Mozambika”, zaključila je kapiten Jelena Bruks.

Utakmice A grupe, odnosno FIBA A turnira na kome se takmiči Srbija, igraće se u popodnevnim i večernjim terminima, dok se takmičenje u B grupi ili B turniru održava u istoj dvorani u ranim popodnevnim terminima.

RASPORED A TURNIRA

Četvrtak 6. februar

17.00: Nigerija – Mozambik

20.00: SAD – Srbija

Subota 8. februar

17.00: Srbija – Nigerija

20.00: Mozambik – SAD

Nedelja 9. februar

17.00: Srbija – Mozambik

20.00: Nigerija – SAD

RASPORED B TURNIRA

Četvrtak 6. februar

12.00: Kina – Velika Britanija

14.30: Koreja – Španija

Subota 8. februar

12.00: Španija – Kina

14.30: Velika Britanija – Koreja

Nedelja 9. februar

12.00: Koreja – Kina

14.30: Velika Britanija – Španija

foto:kss