Srbija dobila organizaciju i ženskog i muškog kvalifikacionog turnira za OI!

foto:FIBA

Srbija će biti domaćin i ženskog i muškog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020! Tako je danas odlučio Izvršni odbor FIBA u švajcarskom gradu Mijeu.

Pored Srbije, odnosno Beograda, organizaciju ženskih kvalifikacionih turnira za OI, koji su na programu od 6. do 9. februara 2020. godine dobili su Belgija (Ostende), Kina (Fošan) i Francuska (Burž). Najbolje košarkašice Srbije će se boriti za olimpijsku vizu u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Domaćini muških kvalifikacionih turnira (23. do 28. jun 2020) pored Srbije, odnosno Beograda, biće Kanada (Viktorija), Hrvatska (Split) i Litvanija (Kaunas). Muška reprezentacija Srbije će se boriti za olimpijsku vizu u novobeogradskoj „Štark Areni“.

Ovo je veliki uspjeh Košarkaškog saveza Srbije i veliki uspjeh države Srbije, bez čijih garancija ne bismo ni mogli da dođemo u situaciju da pobijedimo u ovom izboru domaćina i ženskog i muškog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. KSS se mnogo zahvaljuje državi Srbiji na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Ministarstvu omladine i sporta i Vladi Srbije! Vjerujem da ćemo biti sjajni domaćini, kao i mnogo puta do sada, kao i da će se obe naše reprezentacije, ženska i muška, plasirati na Olimpijske igre u Tokiju uz veliku podršku ljubitelja košarke u Srbiji, koji će uživo moći da uživaju u vrhunskoj košarci”, rekao je predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Sa četiri ženska kvalifikaciona turnira, na kojima će igrati po četiri reprezentacije, u Tokio idu po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe. Ukoliko se Kineskinje ne plasiraju kroz pretkvalifikacioni turnir, na kome treba da pobijede Novi Zeland, FIBA će naknadno odrediti domaćina jednog ženskog turnira umjesto Kine.

Kada je riječ o muškarcima, na četiri kvalifikaciona turnira učestvovaće po šest reprezentacija, a samo prvoplasirane ekipe će dobiti vizu za Tokio!

Žrijeb učesnika svih ženskih i muških kvalifikacionih turnira biće održan 27. novembra 2019. godine u švajcarskom Mijeu.

foto:fiba

About The Author