Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke

Na Malom Kalemegdanu u Beogradu, između košarkaških terena Crvene zvezde i Partizana, danas je svečano otkriven Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke.

Spomenik je podignut u slavu reprezentacije koja se kvalifikovala na Prvo svjetsko prvenstvo u Buenos Airesu 1950, ali i u znak srpsko-francuskog košarkaškog prijateljstva.

Ta slavna reprezentacija se sastojala od 13 košarkaša koji su igrali za Crvenu zvezdu i Partizan, a to subili Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci. Selektor je bio Francuz Anri Hel, jedini trener koji je istovremeno trenirao četvoricu velikana srpske, evropske i svetske košarke i četvoricu članova „FIBA Kuće slavnih“ (Popović, Stanković, Šaper i Nikolić).

Spomenik su svečano otkrili predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, zamjenik gradonačelinka grada Beograda Goran Vesić, predsjednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta i, i to u društvu ambasadora Francuske Fredirka Mondolinija, predsjednika FIBA Evrope Turgaja Demirela, generalnog sekretara FIBA Evrope Kamila Novaka, direktora Košarkaškog saveza Francuske Gorana Radonjića, generalnog sekretara Košarkaškog saveza Srbije Dejana Tomaševića i predstavnika klubova Crvene zvezde i Partizana, bivših asova i inicijator ideje za podizanje spomenika Nataše Kovačević ispred Fondacije „Nataša Kovačević“ , kao i potomaka košarkaša ove čuvene reprezentacije.

“Izuzetno sam ponosan što sam na čelu jedne vrlo ozbiljne organizacije i želim da se zahvalim Nataši i mojim saradnicima iz KSS, gradu Beogradu i Ministarstvu, predstavnicima Federacije Francuske, na ovom lijepom događaju. Trenirao sam na ovim terenima u prošlom vijeku, na Partizanovim terenima, pa smo prelazili na Zvezdine kad ugrije sunce, jer je tu bila hladovina… Meni je ovo mjesto kao dom i velika je stvar što smo srušili ovu ogradu koja je dijelila terene… Imam sreću što poznajem čovjeka kakav je Bora Stanković, imao sam sreću i da sam poznavao i poznajem četvoricu velikana, dva čovjeka koja su mi bila posebno draga a to su Radomir Šaperi Aleksandar Nikolić… Naravno, veliko poštovanje i Nebojši Popoviću, kao i Bori Stankoviću i dan danas… Smatram da je ovo jedno obilježje, prije svega, prijateljstva Košarkaških saveza Srbije i Francuske, kao i naša dva naroda”,rekao je predsjednik KSS Predrag Danilović.

Predsednik Košarkaške federacije Francuske Žan Pjer Siuta je pozdravio prisutne i istakao da je presrećan što se nalazi u takvom društvu.

“Uvijek sam imao poštovanje prema svemu što su košarkaši sa ovih prostora, srećan sam što sam u zemlji koja je izrodila toliko košarkaških talenata prisutan jednom ovakvom činu. Pozdravljam Natašu koja mi je kao druga kćerka i sve vas ovde, pozdravaljan srpsko-francusko prijateljstvo, srećan sam što to prijateljstvo traje već sedamdeset godina i siguran sam da nikad neće prestati”, rekao je između ostalog Siuta.

Otkrivanju spomenika, koji je delo vajara Radoša Radenkovića, prisustvovali su i selektor Srbije Aleksandar Đorđević, Zoran Radović, Vladislav Lučić i mnogi drugi…

foto:KSS

 

About The Author

Možda ste propustili