Svečana akademija Košarkaškog saveza Srbije (FOTO)

U „Narodnom pozorištu“ u Beogradu večeras je održana Svečana akademija Košarkaškog saveza Srbije povodom 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza i 95 godina košarke u Srbiji.

Ovom sjajnom događaju koji će se dugo pamtiti prisustvovala su brojna velika imena evropske, jugoslovenske i srpske košarke. Pored čelnika KSS i najviših zvaničnika FIBA Evropa, u fantastičnom ambijentu uživali su i mnogi legendarni košarkaši i košarkašice koji su pronosili slavu srpske košarke širom planete.

Zlatne značke Košarkaškog saveza Srbije dobili su Ratko Radovanović, Zoran Slavnić, Rajko Žižić, Miodrag Babić i Anđelija Arbutina. Ovo vrijedno priznanje predsjednik KSS Predrag Danilović uručio je Arbutini, Babiću, supruzi Rajka Žižića Ljiljani i kćerki Ratka Radovanovića Sari.

Nosioci srebrnih lopti su Bratislav Đorđević i Milan Ciga Vasojević. Generalni sekretar KSS Dejan Tomašević uručio je vrena priznanja Đorđeviću i Vasojevićevom sinu Borisu.

Predsjednik FIBA Evropa Turgaj Demirel uručio je predsjedniku KSS Daniloviću plaketu kao znak pažnje povodom jubileja – 70 godina KSS i 95 godina košarke na ovim prostorima.

U fantastičnoj atmosferi, svečanim zvanicama prvi se obratio predsjednik KSS Predrag Danilović.

“Poštovani predstavnici Vlade, uvaženi predstavnici FIBA, dame i gospodo, dragi prijatelji, dozvolite mi da izrazim zahvalnost što ste svojim prisustvom uveličali današnji događaj, kojim obilježavamo dvije velike godišnjice – 70 godina od osnivanja Nacionalnog saveza i 95 godina košarke u našoj zemlji. Svi smo veoma ponosni na ove brojke, jer one pokazuju put koji smo prešli da bismo danas bili tu gdje jesmo. Taj put je bio težak, pun uspona i padova, međutim, ljubav i strast koje negujemo prema ovom sportu od samog početka pomogli su nam da istrajemo. Košarka u Srbiji predstavlja sport koji je definitivno više od igre. U bogatoj istoriji srpske košarke, naši igrači i igračice nebrojeno puta donosili su nam radost i uspehe. Ali, iznad svega, oni su svojim stavom i ponašanjem doprinosili poboljšanju slike i ugleda Srbije i srpskog naroda na međunarodnoj sceni”.

Na Svečanoj akademiji govorio je i predsjednik FIBA Evropa Turgaj Demirel.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama, što obilježavamo jedan istorijski trenutak koji je obilježio naš sport. Danas slavimo 95 godina od kada je odrigrana prva košarkaška utakmica u Srbiji i 70. rođendan nacionalnog Saveza jedne zemlje koju ljubitelji igre pod obručima širom Evrope i svijeta poistovjećuju sa terminom “Zemlja košake”. Ovo nije slučajan spoj ove dvije riječi. Umjesto toga, ovaj naziv predstavlja baš ono što mi danas proslavljamo – rađanje izuzetne košarkaške kulture – “Škola košarke”, da upotrebimo još jedan široko prihvaćeni termin, koja je obilježila evropsku košarku od njenog početka.Tokom svoje igračke karijere ne samo da sam igrao sa njima, nego sam i gledao mnoge igrače iz Srbije. Gledao sam i mnoge srpske timove. Svi oni su imali jednu zajedničku stvar, a to je da su rođeni da igraju košarku, moglo bi se reći da su rođeni košarkaši. Spisak legendarnih igrača iz ovog regiona, koji su direktno ili indirektno dali svoj doprinos razvoju sporta, zaista je beskonačan i praktično je nemoguće da to ne pomenem ovde. Imena košarkaških legendi iz Srbije, igrača, trenera ili zvaničnika, kao i broj titula koje su srpski timovi osvojili na svim nivoima tokom ovih 70 godina je nešto na čemu bi im mnoge druge zemlje i igrači pozavidjeli”.

Poslije govornika, emitovani su svojevrsni video zapisi koji su prisutne vodili kroz prebogatu istoriju igre pod obručima, a prisutne legende su izlazile na binu i govorile svako o svom periodu i medaljama na najvećim takmičenjima. Na binu su izlazili Radovan Radović i Nemanja Đurić, sin Radomira Šapera Srđan i unuka Borislava Stankovića Aleksandra Knežević, Marija Veger i Vladimir Cvetković, Snežana Zorić i Nikola Plećaš, Bratislav Đorđević i Dan Piterson, Žarko Paspalj i Anđelija Arbutina, Dušan Ivković i Saša Obradović, Saša Đorđević i Dejan Tomašević, Miodrag Babić… Prisutne zvanice pozdarile su i legendarne goste Dina Menegina i Anatolija Miškina.

foto:KSS

About The Author

Možda ste propustili