Rebrača: Olajdzuvon najbolji, Šek je mogao da te raznese

Rebrača

foto:Kosarka24.ba

Željko Rebrača, koji je u NBA ligi igrao za Detroit, Atlantu i LA Kliperse od 2001. do 2007. godine.

Uporedio je današnju NBA sa ondašnjom. Danas je sve možda i previše fino.

“To je taj spoljni izgled. Kako ćeš da izgledaš, to su i ove mreže nam dale. Današnje utakmice više kao Ol star. Onda si morao i da se “pobiješ”. Eto taj Rodman, ljudi su obožavali njega, da gledaju. Čovjek je imao po 20 skokova. Bio sam dio toga. Ovo danas stvarno…”, rekao je Rebrača za RTRS.

U Rebračino vrijeme direktni rivali pod košem bili su neka od najvećih imena Šekil Onil, Alonzo Morning, Dejvid Riobinson…tad su centri dominirali. Igrao je i protiv Majkla Džordana i kaže da su smiješnja poređenja bilo koga sa njim kada se govori o najboljem svih vremena.

“Meni je to neuporedivo. Igrao sam jedan dio karijere protiv njega. Početak ere Lebrona, igrao protiv Kobija. Ne može niko da se predi sa njim. Kiler, ubica klasičan. Njemu je svaki trening i svaka utakmica bila na maksimimu. Tu auru što sam ja osjetio to je neki drugi nivo. Vanzemaljski iskreno. Tako ga doživljavaju i ostali igrači. On je svaki dan želio da bude bolje verzija sebe. On se nije takmičio sa nekim drugim, želio je da bude bolji svaki dan. E to i mi treba da stavimo, da je na pokušavam da budem bolji od vas, nego da budem bolji od sebe danas od onog sebe od juče. To je moje isustvo koje sam doživio i vidio oko sebe” rekao je Rebrača i nastavio:

“Moramo da shvatimo da profesionalni sport nije zdrav. Kad treniraš toliki broj sati, kad se potrošiš, nije to lako. U NBA igraš više od 80 utakmica, plus plej of to je oko 100 utakmica. Ja sam pred sezonu sa Seadom Krdžalićem trenirao. Znam sezona ide onda ostavimo pet do sedam dana slobodno, pa idemo na Zlatibor, Kopaonik. One sve staze sam znao napamet. I onda treniramo pred reprezentaciju, pa reprezentacija i onda u klub i nova sezona. Mora doći do zamora, jer igrali smo košarku na jednom višem nivou šest sedam sezona. Suštinski, sve je odricanje, rad, dril. Moraš da imaš te karakterne sposobnosti da to možeš da izdržiš. Ne uspije najtalentovaniji nego oni koji mogu u glavi to da izdrže i mogu da podnesu”.

Hakim Olajdzuvon je po njemu najbolji centar ikada, a Šekil Onil je neviđena dominacija.

“Za mene je omiljeni Hakim. Protiv njega sam igrao par puta u Torontu na njegovom zalasku karijere. Sa njegovim svim pokretima. Šek je neviđena dominacija. Ja kad sam otišao u NBA bio sam spreman da kažem kao dva konja i kada sam igrao protiv njega to je bilo smiješno. On je mislim igrao košarku na 70 posto. On da oko 27 i ima 12 skokova, ali kad ga neko naljiti mogao je da da 50 poena i da vas povrijedi. Čovjek od 216 cm te agilnosti, te brzine – monstrum. Osjetio sam to nema šta da krijem, ali meni se najviše sviđa Hakim, kako je on onih par godina razbio sve i Šeka i Robinsona i stvarno je napravio da izgledaju kao djeca”.

About The Author