Radović: Mislimo prvenstveno na BiH

Košarkaši Crne Gore počeli su pripreme za kvalifikacione mečeve za Svjetsko prvenstvo, ali i Eurobasket.

Selektor Boško Radović ima 11 košarkaša, a naknadno će se priključiti ostatak tima, tako da računa da će od sedmog avgusta biti kompletni.

Igraće protiv Bosne i Hercegovine 24. avgusta, a tri dana kasnije je duel u gostima kod Litvanije u kvalifikacijama za Mundobasket. Nakon toga slijedi i Eurobasket.

“Prvenstveno se spremamo za utakmicu protiv Bosne i Hercegovine koja je stvarno važna. Mi smo iz našeg ugla prenijeli neki maksimalan broj bodova iz prve grupe, ali to je iza nas. Čekaju nas veoma teški protivnici, BiH, pa Litvanija. Svaka je pobjeda zlata vrijedna u tim kvalifikacijama. BiH prema trenutnim najavama dolazi u najjačem sastavu, imaćemo zahtjevnog protivnika. Već od danas želimo da pozovemo navijače, vidjeli ste koliko to nama znači, kada je puna Morača. Padale su u takvoj atmosferi i najjače reprezentacije, ne samo Francuzi. Takva podrška će nam trebati i u meču sa BiH“, ističe selektor Radović.

Crnogorska selekcija treniraće u Baru koji će biti baza za pripreme. Planirano je da se već 4. i 5. avgusta odigraju dueli sa Slovenijom i Holandijom, a pred nastavak kvalifikacija zakazana su još dva meča.

“Četvrtog i petog avgusta smo na turniru u Sloveniji, gdje ćemo iskoristiti priliku da vidimo gdje su mlađi, kao i igrači poput Dina Radončića i Marka Todorovića, koji su zbog povreda i drugih stvari bili van terena. 13. ćemo igrati meč sa Srbijom u gostima, dok ćemo 16. odigrati prijateljski meč sa Sjevernom Makedonijom u Baru”, istakao je Radović.

Ovu akciju preskočiće Fedor Žugić koji ima više povreda i rehabilitaciju će odraditi u Minhenu.

“Razgovarao sam juče sa njim, sa 18 godina je imao velike šanse da se pojavi na Eurobasketu, ali nije do njega. Pošteno je odradio prozor sa seniorima, a onda i pripreme i cijelo prvenstvo sa mladom selekcijom, ali ima nekoliko povreda koje moraju da se saniraju. Između njegovog zdravlja i Evropskog prvenstva, izabrali smo zdravlje, a biće još velikih takmičenja”, rekao je Radović.

Kako je selektor saopštio Andrija Grbović neće biti na pripremama jer će raditi po posebnom programu za individualni napredak, a Jovan Kljajić je juče otkazao učešće.

“Kljajić me je juče obavijestio da će ovog ljeta da se bavi individualnim radom. To mi je malo iznenađujuće, ali to je njegova odluka. Kao što sam i prije rekao u nekoliko navrata, ko hoće – hoće, ko neće – neće. Neshvatljivo mi je da mladi igrač propusti šansu da se bori za mjesto na Evropskom prvenstvu”, istakao je Radović.

Doći će i do promjena u stručnom štabu. Blagota Sekulić je dobio poziv da bude pomoćni trener u Mursiji, zbog čega neće više nije u mogućnosti da bude dio struke u reprezentaciji Crne Gore.

“Blagota je izuzetan čovjek i jedan veliki radnik i pomagao nam je puno. Bio je važan šraf stručnog štaba svih ovih godina i ja mu želim mnogo uspjeha u novom klubu”, naglasio je selektor.

Poslije kvalifikacionih duela selekcija Crne Gore igraće Eurobasket od 1. septembra u grupi sa Španijom, Turskom, Gruzijom, Belgijom i Bugarskom.

foto:kscg

About The Author