Prvi cilj je opstanak

Košarkaška groznica ovih vrelih ljetnjih dana trese Bar, ne samo zbog šampionata svijeta u Kini gdje se posebno prate nastupi Crne Gore i Srbije, već i zbog Mornara koji se sprema za najizazovniju sezonu u svojoj istoriji.

Barani su se silno pojačali, tako da i šef stručnog štaba Mihailo Pavićević, koji voli da spusti loptu na zemlju kad sve oko njega drma euforija i, sa druge strane, da optimističkom izjavom uzbudi duhove i podigne moral svom timu kad svi očekuju buru na barskom košarkaškom moru, ističe da je vrijeme za novu, pobjedničku stranicu košarke pod Rumijom i visoke domete Mornara.

Novi igrači barskog ABA ligaša ovog ljeta postali su Mirza Begić, Damir Markota, Džejkob Pulen, Sead Šehović i Milko Bjelica (trebalo je da novi “mornar” bude i Darington Hobson, ali Amerikanac nije prošao medicinski pregled), a u staro jato vratili su se Derek Nidam i Brendis Rejli Ros. Uz starosjedioce, koje predvode Uroš Luković, Nemanja Vranješ i Antabija Voler, a tu su i Vukota Pavić, Radoje Vujošević, Marko Mugoša, Ivan Jelenić i Lazar Pavićević, svima je jasno da Barani imaju moćan sastav.         

 Uprkos tome, predsjednik kluba iz Bara, Đorđije Pavićević, ističe da  jedini zacrtani cilj koji Mornar ima ove sezone jeste opstanak u ABA ligi.

Po imenima, zaista, imamo veoma dobru ekipu. Barani će imati priliku da u “Topolici” na djelu vide, do sada, najkvalitetniji Mornar. Za mene je, za sada, najvažnije da je atmosfera u ekipi odlična i da svi, ozbiljnošću i marljivim radom, nastoje da daju svoj doprinos takvoj radnoj i harmoničnoj atmosferi, za koju je zaslužan moj brat Mihailo. Ali, naš prvi cilj ostaje opstanak u regionalnom takmičenju”, kaže Đorđije Pavićević i objašnjava:

“Iz prostog razloga što su se gotovo sve ekipe izuzetno pojačale. Glavni favoriti za plej-of jesu oni klubovi koji su to bili i minulih godina: Crvena zvezda, Budućnost, Partizan i Cedevita Olimpija. Zvezda ima veoma ozbiljnu ekipu kojoj će najveća prednost, ali i hendikep, biti Evroliga, jer će praktično stalno biti na putovanjima. Budućnost je ponovo sastavila odličnu ekipu, baš kao i Partizan i Cedevita Olimpija. Ovim ekipama biće veliki motiv, i još veći izazov, da osvoje jedno od prva dva mjesta u Evrokupu koja direktno vode u Evroligu, san svih ligaša na ovim prostorima. I ostali ABA ligaši su se pojačali: Igokea, Primorska, Krka, Cibona i Zadar, a Mega i FMP iz svojih pogona godinama od talenata stvaraju kvalitetne igrače i drže se tog svog sistemma rada koji im donosi rezultat”, kaže Pavićević.

Mornar se ovog ljeta okuplja u tri navrata: na pripremama koje su počele 12. avgusta od novajlija bili su prisutni Begić i Markota, dok su se nešto kasnije priključili Ros, pa Pulen i Voler. Ekipa će biti kompletirana tek po povratku trojice reprezentativaca Crne Gore iz Kine, Nidama, Šehovića i Bjelice.

Njih trojica neće biti sa ekipom ni na turneji po Srbiji. Ekspedicija Mornara sjutra ujutro (utorak, 3. 9.) kreće u svoju tradicionalnu ljetnju bazu, Čačak. Trener Mihailo Pavićević na put vodi 13 igrača: Lukovića, Vranješa, Volera, Begića, Markotu, Pulena, Rosa, Pavića, Vujoševića, Mugošu, Jelenića, Pavićevića i igrača iz juniorskog pogona, Balšu Živanovića.

foto:kkmornar

                  

About The Author