Prva lopta otjerala tremu, cilj nam je da ostanemo zdravi

Najveća želja od trenutka kada sam počeo da se bavim košarkom je bila da zaigram za reprezentaciju. Mnogo mi ti nastupi znače – priča Stefan i dodaje da mu je pomogao rani odlazak u inostranstvo.

Lopta je u rukama, osmjeh na licu, sa klupe se čuju aplauzi i ovacije saigrača. U glavnoj ulozi je srpski košarkaš Stefan Peno (22). Pamtiće mladi plejmejker Albe pobjedu protiv Frankfurta u prvom kolu završnog turnira u Minhenu – 81:72, jer to ne samo da je bio prvi meč berlinskog tima poslije pauze zbog virusa korona, nego i prva utakmica za njega lično poslije čak 16 mjeseci dugog oporavka od teške povrede koljena.

“Bilo je malo treme prije početka meča. Razmišljao sam šta ću uraditi, na koji način, da li sam neke stvari zaboravio. Međutim, od onog trenutka kada je sudija podbacio loptu, sve te misli sam ostavio iza sebe. Odigrao sam susret bez ikakve treme, najbolje što sam mogao”, podijelio je Stefan Peno utiske u razgovoru za “Novosti”.

Na prvom okršaju upisao je pet poena u pobjedi protiv Frankfurta. Alba je dobila i preostale mečeve u grupi (4-0) i plasirala se u četvrtfinale sa prve pozicije, gdje će danas igrati sa Getingenom (16.30). Sve ekipe koje su nastavile takmičenje na nadmetanju u Minhenu poslije duge pauze zbog virusa, nalaze se u neuobičajenoj situaciji, koja ne podrazumijeva nijednog izrazitog favorita.

“Ako tako gledamo, svako ima šanse da osvoji titulu. Svi smo u specifičnoj formi, tako da nemamo pojma kako ćemo kao tim izgledati na narednoj utakmici. Cilj nam je da svi ostanemo zdravi i da prikažemo najbolje moguće partije”.

U jednoj od najtežih utakmica u karijeri Stefan je uspio da pobijedi. Povreda prednjih ukrštenih ligamenata koljena je možda najnezgodnija za sportiste…

“Bilo je mentalno teško kada sam vidio da sam otišao dva ili tri koraka unazad. Imao sam podršku porodice, saigrača… Uspio sam da se izborim sa tim i sada se super osjećam. Veći dio vremena sam proveo u Beogradu i Berlinu, tako da sam bio u dobrim rukama”.

Prije dolaska u Njemačku, Peno je igrao za Barselonu. Prvo kao junior, da bi sa 16 postao član drugog tima, kasnije je dobio priliku i u najjačem sastavu, debitovao u Evroligi, a onda je 2017. stigao u Albu.

“Sigurno da mi je rani odlazak u inostranstvo pomogao u sazrijevanju. Bilo je mnogo mladih igrača sa mnom koji su otišli iz svojih zemalja, pa smo se držali na okupu i rasli zajedno. Lijepo iskustvo za mene, ali svakako nisam još potpuno sazrio”, nasmejao se Stefan.

Ovog ljeta ističe njegov ugovor sa berlinskim timom.

“Želim što više da pomognem ekipi na ovom turniru, a onda ćemo pričati o sljedećoj sezoni”, nije želio da otkriva planove Peno.

Nekada najbolji igrač Evropskog prvenstva za košarkaše do 16 godina, imao je priliku da obuče i seniorski dres sa nacionalnim grbom u kvalifikacijama za SP.

“Najveća želja od trenutka kada sam počeo da se bavim košarkom je bila da zaigram za reprezentaciju. Mnogo mi ti nastupi znače, pa zato svakodnevno radim na sebi i napredujem da bih jednog dana ponovo obukao dres Srbije”.

foto:euroelague