“Kažu da sam dao 50 trojki u nizu”

Peđa Stojaković pričao je za “Vice” o tome kako je nekada igrala napadačka mašinerija Sakramento Kingsa, o Bogdanu i ‘Prinston napadu’.

Stojaković je posle aktivnog igranja košarke postao operativac Kingsa i jedan od saradnika generalnog menadžera Vlade Divca.

Na početku je govorio o prvom susretu sa NBA zvijezdama kada je u NBA stigao iz PAOK-a.

“U momentu im se diviš, ali čim krene utakmica i čim se podbaci lopta počinješ da se takmičiš”, izjavio je Stojaković u razgovoru za “Vice”. 

Kingsi su u NBA počeli vrlo brzo da primjenjuju “Prinston napad” kojim su pravili probleme u ofanzivi mnogim ekipama.

“Mi smo prvi krenuli putem ‘Prinston napada’. Rik Adelman je od poznatog trenera Pit Karila uzeo dio tog napada i iskoristio na osnovu našeg potencijala, na osnovu igrača koje je imao. Mislim da nije mogla svaka ekipa da ga igra kao ni onaj napad Čikaga koji su kasnije htjeli da igraju i drugi treneri. Moraš da imaš određene igrače da bi imao i taj određeni stil ili napad u sistemu. Bitno je bilo da imaš visoke igrače koji su mogli da dodaju, da imaš šut spolja i naravno to se sve kako smo igrali, trenirali i napredovali, iz godine u godinu smo bili sve bolji i bolji i brzo smo postali među tri, četiri ekipe u NBA”,rekao je Stojaković.

Drago mu je što su obeležili jedan period u Kingsima i da su navijači iz Srbije bili u sve to uključeni.

“Veoma je tanka linija između uspjeha i neuspjeha. Kad si mlad uvijek misliš da će te prilike doći ponovo, da ćeš se vratiti sljedeće godine i biti bolji. U međuvremenu se povrede ključni igrači, ekipa ne igra kako treba i ciljevi koje si imao u glavi kao individualac se promijene. Mislim da shvatamo svi koliko je to bila velika prilika za nas da osvojimo titulu mada znajući kako sport funkcioniše, to su djelići sekunde. Promašen šut, neuhvaćena lopta, promašeno slobodno bacanje. Jedna prilika koju smo imali i koje ćemo se sjećati do kraja života”, dodaje Stojaković.

O njegovim šuterskim sposobnostima je ispričano mnogo priča, jedna od najupečatjivijih je da je na treningu dao 50 trojki.

“Bilo je tu mnogo priča, uglavnom od tih članova uprava koji su dolazili i gledali naše treninge jer mi u prve dvije godine nismo imali tu priliku da imamo svoj trenažni centar što ovih godina praktikuju sve NBA ekipe. U momentu kao igrač, ne razmišljaš o tome. To je dio tvog treninga, rutina i priprema za utakmicu. Kasnije sam čuo da ljudi koji su i dalje u Sakramentu da sam ušao u dvoranu, krenuo da šutiram i pogodio 50 zaredom. Ja se toga ne sjećam, ali zanimljiva je priča”, kaže Stojaković.

Prvu sezonu u Kingsima je odigrao Bogdan Bogdanović. Peđa smatra veoma uspješno.

“Fantastično. Bogdan je veoma zreo kao čovjek i kao igrač. Došao je u NBA kao ostvaren igrač sa 25 godina, kao jedan od najboljih u Evropi. Za sada se fantastično snalazi. Ima tu i oscilacija u njegovoj igri što je i razumljivo. Novi je način života, drugačiji stil igre, više utakmica nego u Evropi. brže se snašao nego što smo očekivali”.

foto:nba

About The Author

Možda ste propustili