Pokuševski:Od malena navijam za Partizan, kao i cijela moja porodica

Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski, koji nastupa za Oklahoma Siti tander, gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i govorio o svojoj NBA karijeri, ali i mogućnosti da zaigra za reprezentaciju.

Pokuševski je analizirao sezonu u kojoj je uspio da se izbori za značajniju ulogu u svom timu, potvrdio da je razgovarao sa selektorom i da postoji mogućnost da bude dio nacionalnog tima na Evrobasketu, iako još ništa nije odlučeno.

Momak koji je čitavu karijeru gradio u inostranstvu podvukao je da mu znači mnogo što je dobio odobrenje od kluba da dođe u Srbiju tokom uskršnjih praznika, kako bi se odmorio od dugačke sezone.


Mladi Beograđanin je period u Srbiji iskoristio i da gleda utakmicu Partizana i Bursaspora u Evrokupu, pošto mu srce oduvijek pripada crno-bijelima.

“Od malena navijam za Partizan, kao i cijela moja porodica. Pratim rezultate i utakmice, iako mi vremenska razlika to malo otežava. Stvarno sam srećan kada vidim da pobjeđuju i da su uspešni. Bili smo na utakmici protiv Burse, stvarno sam uživao i zahvalan sam Partizanu na tome”, kazao je Pokuševski.

Što se tiče nastupa za Oklahomu, zadovoljan je učinjenim do sada, ali već gleda kako bi mogao da unaprijedi svoju igru.

“Meni je u ovom trenutku važan napredak i da budem svake sezone što bolji. Uvijek može bolje, ali bitan mi je napredak i da se ovo ljeto dobro spremim za sljedeću sezonu”, rekao je Pokuševski.

Aleksej je već dve godine “preko bare” i pred početak sezone ga očekuje potpisivanje novog ugovora sa Tanderom.

Ističe i da, koliko god da je život na “starom kontinentu” dobar, svi žele da zaigraju u NBA ligi.

“Vjerujem da je Evropljanima život bolji u Evropi, odakle god da su došli. U Grčkoj sam proveo pet godina, tako da mi je tamo druga kuća i kada god imam vremena odem tamo. Družim se i sa drugarima koje imam tamo. Ali Amerika je Amerika, cijeli svijet se vrti oko Amerike i to je država u koju svi hoćemo da idemo i koju svi pratimo.”

Jedna od najvećih zvijezda u najjačoj ligi sveta je Nikola Jokić, koji bi uskoro trebalo da dobije drugo uzastopno MVP priznanje, a baš protiv njega je Aleksej imao nekoliko zanimljivih duela.

“Bilo je par situacija kada smo igrali jedan protiv drugog i na terenu se lijepo ispričamo… Uglavnom su oni bili bolji, ali je stvarno lijepo vidjeti igrače koje si do tog trenutka gledao na televiziji i sanjao da možeš da igraš protiv njih, odjednom si sa njima na terenu. Stvarno je lijep osjećaj”, naveo je 20-godišnjak i dodao da mu je upravo centar Denvera mnogo pomogao u prvoj sezoni.

“Ima naravno, i komplimenata i lijepih reči. Jokić mi je stvarno pomogao u prvoj sezoni sa nekoliko lijepih riječi.”

Srbiju u 2022. očekuje Evropsko prvenstvo u Pragu i Berlinu, zbog čega je delegacija Košarkaškog saveza, na čelu sa selektorom Svetislavom Pešićem, posetila naše igrače u SAD.

“Imali smo večeru u Oklahomi, lijepo smo se ispričali. Pričali smo o svemu. Dugo je ljeto pred nama, nismo još ništa odlučili. Tako da – vidjećemo.”

Da li postoji mogućnost da Alekseja Pokuševskog vidimo u reprezentaciji na Evrobasketu?

“Postoji, naravno.”

Pokuševski je govorio i o tome koliko je teško bilo otići u inostranstvo, zašto je taj trend odlaska mladih igrača loš za srpsku košarku, ali i koliko njima samima znači iskustvo u nekim jačim ligama.

“Vrlo je važno. Nekako naučiš da se ponašaš i budeš samostalan, što se dosta odnosi na igru i odluke u samoj igri. Mislim da je to jedan dobar faktor. Sazrijevanje ličnosti se sigurno vidi jer donosiš samostalno svoje odluke”, zaključio je Pokuševski za RTS.

foto: KK Partizan NIS

About The Author