Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Čolana

Iako je početak košarkaškog Prvenstva BiH planiran za početak oktobra, sve je još uvijek jedna velika nepoznanica.

Nije poznato ni kad će liga krenuti, ni koliko klubova će učestvovati, a sve to mora da definiše Upravni odbor u dogovoru sa Takmičarskom komisijom KSBiH.

Krajem prošle sezone tri kluba izbačena su iz Prvenstva BiH jer su bojkotirali završni turnir. Među njima su i sarajevski Sparsi, koji još uvijek čekaju odgovor na podnijetu žalbu.

“Ko će učestvovati, to više niko ne zna. Da bi prvenstvo krenulo, Upravni odbor mora donijeti odluku o prvenstvu, mora donijeti odluku o komesaru, ko će da vodi prvenstvo, usvojiti nove propozicije, kalendar takmičenja… Bez toga su sulude sve priče i sastanci koji su bili, na kojem su bili probrani klubovi. To su teške zloupotrebe i krivična djela. Radi se bez odluka. Moraju postojati zvanične odluke da bi bilo šta išlo naprijed, a prije toga, mora se prvo riješiti prošla sezona. Žalba koju smo podnijeli morala se riješiti u roku od tri dana, prošlo je evo više od tri mjeseca, niko ništa nije uradio”, kazao je predsjednik Sparsa Nihad Selimović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Kako je rekao, stav njegovog kluba nikada nije bio upitan.

Naravno da smo spremni učestvovati. Naš stav nikada nije bio upitan. I prošle godine, kada pojedini klubovi koji igraju ABA ligu nisu htjeli da igraju ligu, mi smo jedini rekli ne, nama je prvo Prvenstvo BiH, pa onda sve drugo”, naglasio je Selimović.

Otkrio je da je podnio krivičnu prijavu protiv generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana, kojeg smatra odgovornim za trenutnu situaciju.

“Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Čolana za zloupotrebu položaja. Tu podrazumijevam sve što je naveo, da tri mjeseca nemamo odgovor na žalbu. Prema upravnom postupku u roku od maksimalno 30 dana morali smo dobiti bilo kakav odgovor, što znači da je naša žalba po automatizmu već usvojena. To je prva stvar. Druga stvar su sve zloupotrebe koje je napravio, od prvenstva do dodjele pehara i medalja, mimo odluka i svega, do posljednjeg sastanka, koji je samovoljno bez odluke UO i bilo čega sazvao i radi dalje. Čovjek konstantno provodi samovolju”, poručio je Selimović.

Čolan je nedavno poručio kako je moguća odgoda prvenstva za sedam dana.

Selimović, pak, smatra da to nije moguće bez prethodno donijetih odluka.

“Kakva odgoda kad nema datuma početka? Mora se prvo definisati kad počinje, ko počinje… Ali to ne određuje Čolan. On je neko ko nema apsolutno nikakva prava za donošenje bilo čega. Pozicija generalnog sekretara je da provodi odluke UO, ništa više. On već tri mjeseca izjavljuje kako nema kvoruma, kako ne mogu da se dogovore… Možda se UO sutra sastane i donese odluku, ali bez te odluke neće startati. To može biti samo Čolanova privatna liga”, istakao je Selimović.

Slično kao Selimović razmišljaju i u Igokei.

foto:aba liga/Dragana Stjepanović


About The Author