Naši košarkaši i treneri imaju tretman u SAD

Petar Božić nastavio je da osvaja trofeje.
Nekadašnji kapiten Partizana, trener i najtrofejniji igrač u istoriji kluba iz Humske prvu sezonu u Razvojnoj NBA ligi (G liga) obilježio je osvajanjem pehara sa Ostin Sparsima.

Ekipa iz Teksasa je filijala San Antonija i sama činjenica da je pod radarom legendarnog Grega Popovića dovoljan je razlog da Božić bude zadovoljan.

Koliko trofej znači Sparsima? Koju titulu je teže osvojiti – Razvojne NBA lige ili neku ovdašnju?

“Bez obzira o kojoj je ligi riječ, osvajanje trofeja je težak proces u kome ima mnogo odricanja, maksimalne posvećenosti, umijeća i sreće. Za mene svaki trofej u kome sam participirao ima svoju draž i uspomenu. Svaki novi trofej je dokaz trajanja i kvaliteta i zbog toga je poseban,” kaže za “Sport klub” Petar Božić, član stručnog štaba ekipe iz Teksasa.

Šta vas očekuje tokom ljeta i da li je stručni štab Ostin Sparsa uključen u rad San Antonija?

“San Antonio je jedna od najuspešnijih i najboljih košarkaških organizacija u SAD. Ostin Sparsi kao dio te organizacije funkcioniše po istim principima i teži maksimalnim dometima. Ovo je drugi trofej u mladoj istoriji Ostina i pored velike važnosti je i obavezujući. Ljeto ću provesti radno u San Antoniju. Uključeni smo u pred draft treninge i u kompletan proces. U julu nas očekuje, meni već poznata, Ljetna liga u Juti i Las Vegasu”.

Jedan ste od nekolicine srpskih trenera u SAD. Koliko se rad u kolijevci košarke razlikuje od onoga na šta ste navikli tokom 16 sezona igranja u Srbiji?

“Tokom prve sezone u SAD bilo mi je važno da se adaptiram na sistem rada i na druge stvari tehničke prirode kako bih bio efikasan. Nakon ove sezone sam bogatiji za jedno ogromno iskustvo i za još jedan trofej u svojoj košarkaškoj karijeri. Mnogo će mi sve to značiti.”

Koliko za srpsku košarku i vas koji ste u SAD znači što je Igor Kokoškov imenovan za prvog trener Finiksa? Da li ste imali priliku sa njim da razgovorate u proteklom periodu?

“Mi smo košarkaška zemlja sa ogromnom tradicijom i talentom. Naši košarkaši i košarkaški radnici uživaju takav tretman u SAD. Svako je tvorac svog puta, a Igor ga je godinama uspješno gradio u Americi. Prije svega sjajan je čovjek i veliki stručnjak i dobio je priliku koja mu apsolutno pripada. Čestitam mu zbog istorijskog poteza i želim mu sreće i uspjeha u daljoj karijeri. U kontaktu smo, Igor je imao veliki uticaj na moju odluku da trenersku karijeru nastavim u SAD.”

U Sparima ste sarađivali sa Amidom Brajmom koji je sezonu završio u Partizanu. Koliko ste mu “pomogli” da prihvati ponudu iz Beograda?

“Po američkim shvatanjima Amida je mlad igrač koji ima mnogo prostora za napredak. Kada mi je saopštio da ide u Partizan rekao sam mu da ide u zemlju košarke i u klub sa najvećom tradicijom i da će imati priliku da igra pred najboljim navijačima,” istakao je Božić.

foto:ABA league

About The Author

Možda ste propustili