Šakota: Sto posto sam Srbin, ali igram za Grčku

Dušan Šakota o životu, karijeri….

Dušan Šakota predvodio je ove sezone kao kapiten ekipu AEK-a do titule šampiona FIBA Lige šampiona, kao i do trofeja pobjednika Kupa Grčke. Sa klupe je ekipu predvodio njegov otac Dragan Šakota.

“Nije nimalo lako jer ima dosta stvari koje moraš da staviš sa strane i sarađuješ profesionalno i nemam povlastice. Drugi put sarađujemo u karijeri i odlično je što je sve iskombinovano sa uspjehom ekipe”, rekao je Dušan Šakota za Glas Srpske.

Šakota je bio član grčke reprezentacije tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Mnogi se ne slažu sa ovim formatom, ali Dušan nije među njima.

“Kvalifikacije imaju smisla. Situacija je takva kakva jeste i to je bio jedini način da se to promijeni i SP treba da bude svake četiri godine kao u fudbalu jer podiže interesovanje i igračima daje priliku da se odmore jer su sezone znatno duže i teže nego ranije što svi znaju. Nije zdravo igrati za klub deset mjeseci i onda za reprezentaciju. Ne viđamo najbolje koji igraju za reprezentaciju i recimo Srbija bez Miloša Teodosića i Bogdana Bogdanovića nije ona prava. Tako nešto se dešavalo i sa Grčkom pa se nadam da će naći neko rješenje i da igraju najbolji”, kaže Šakota, koji se još kao junior odlučio da igra za reprezentaciju Grče.

“Bila je to logična odluka za mene jer sam karijeru gradio u Grčkoj dok u Srbiji nisam ni igrao košarku iako sam Srbin 100 odsto. Kao mali došao sam u ovu zemlju zajedno sa porodicom pošto je otac ovde postao trener pa sam sa 17 godina stigao u Panatinaikos i ostalo je bilo lako odlučiti. U Srbiji su me znali samo preko oca koji je i tada bio poznat trener, a niko me nije ni zvao u tom periodu”.

Bez obzira za koga igra Srbija je u srcu i prati igre ekipe Saše Đorđevića.

“Naravno. Odlične partije pružali su na posljednjim takmičenjima, ali na Olimpijskim igrama nije se moglo preko NBA igrača. Na prošlom Evropskom prvenstvu imali smo veliku šansu da dobijemo Sloveniju, ali smo naišli na dva fantastična igrača, Luku Dončića i Gorana Dragića, koji su zajedno sa Klemenom Prepelićem bili nedostižni mada nismo imali ni sreće. Imali smo devet povrijeđenih igrača i 90 odsto ekipe iz Rija nije bilo tu tako da je ovo ogroman uspjeh”.

Šakota je 2010. godine imao životnu dramu kada je imao operaciju dvanaestopalačnog crijeva. Koliko je teško bilo vratiti se nakon toga na parket te ponovo doći vrh u Ostendeu i Jeniseju?

“Bilo je traženja nakon što sam godinu i po pauzirao pa nije bilo lako odlučiti se da se vratim. Kada sam krenuo da treniram teško sam ulazio u kontakt, jer je postojala psihološka barijera dok su i ekipe bile oprezne sa mnom jer nisu znale koliko sam uopšte spreman pa nisu željele rizikovati sa ugovorom. Nakon igranja za Ostende sezonu sam završio u Jeniseju i ona mi je pomogla da se vratim na noge. Zatim je uslijedila najlepša sezona u Varezeu kada smo bili prvi da bih potom došao u AEK i vratio se na stare stvari”, rekao je Šakota, koji ima osvojenu Evroligu sa Panatinaikosom.

foto:Basketball Champions League

About The Author

Možda ste propustili