Pavlović: Slounov sjaj veći od bilo kog šampionskog prstena

Džeri Sloun nije uspio da se domogne NBA titule sa Jutom. Ali, njegova trenerska karijera, duga preko tri decenije, daleko je većeg sjaja od plemenitog metala ili dragog kamena u bilo kom šampionskom prstenu.

Njegovo ime “izgravirano” je u karijere NBA ikona Karla Meouna i Džona Stoktona, koji su poput njega ušetali u Kuću slavih, zatim Džefa Hornaseka, Marka Itona, Derona Vilijamsa, Karlosa Buzera… ali i evropskih asova Andreja Kiriljenka, Raula Lopeza, Mehmeta Okura, Aleksandra Pavlovića, Kirila Fesenka koji su zahvaljujući njemu dosanjali NBA snove.

“Bio je veliki trener i veliki čovjek”, kaže za Nova.rs Aleksandar Pavlović, koji se prisjetio svojih prvih NBA koraka uz slavnog trenera.

Ne krije da nije bilo lako da se navikne na “novi svijet”, bez obzira na veliki talenat koji je “ponio” u Evropu, ali da je to uspio upravo zahvaljujući Slounu.

Znate kako je kada ste klinac, svjestan da imate talenat, a opet nemate iskustva, ulazite u sve novo, bez znanja (engleskog) jezika. Ispred vas stoji trener – NBA gromada. I onda, polako sjedne s vama da razgovara, sa velikim razumijevanjem i poštovanjem. Bio je ogroman autoritet, slično kao evropski treneri, ali sa ozbiljnim uvažavanjem svakog igrača i njihovih ličnosti”.

U vrijeme kada je Pavlović stigao u Solt Lejk Siti, Sloun je bio trenerska zvijezda, jedan, ako ne i najplaćeniji stručnjak u NBA.

“To ste možda mogli da saznate na interentu ili u novinama, jer su u SAD ti podaci javni. Međutim, Sloun nikada nije pokazivao bilo kakvu nadmenost, niti je iskazivao da se bilo šta mjeri novcem. Uvijek su mi u sjećanju slike kako na trening dolazi kamionetom, sa kačketom “Džon Dir”, kao sav ostali svijet.”

Na treningu je bilo drugačije.

“Naravno, znao se red. Do detalja je vodio računa o gotovo svemu, ukazivao na greške, trudio se da budemo ne samo bolji igrači, nego i ljudi… Brinuo se o nama, čak i van dvorana. daću vam jedan mali primjer: u vrijeme kada nije potojao NBA dres kod, uvijek nas je upozoravao da budemo adekvatno obučeni, dok nam je tokom utakmica odmah skretao pažnju da uvučemo dres u šorts. Možda se to nekome sa strane čini beznačajno, ali zapravo govori o jednom ozbiljnom sistemu vrijednosti koji je uspostavio Sloun i koji je i danas izuzetno cijenjen. Ostaje žal što sav njegov trud nije nagrađen šampionskim prstenom, ali, kao što ste rekli, njegovo djelo je veće o svakog šampionskog prstena, to najbolje znamo mi koje nas je trenirao”, dodao je Pavlović.

foto:utahjazz