Paspalj: Sve smo uspjeli da upropastimo

Žarko Paspalj pričao je o nekadašnjoj reprezentaciji Jugoslaviji i raspadu istog tima.

Paspalj je za “Sportski žurnal”, koji slavi 30 godina postojanja, rekao je kako je nekom normalnom teško objasniti kako smo uspkeli da sve upropastimo.

“Jednostavno, pretrpjeli smo ono što vjerovatno niko u sportu nije, sankcije i neigranje godinama kao reprezentacija. Imamo za dosta čime da žalimo. Zagreb 1989, Argentina 1990. i na kraju Rim 1991. bila su takmičenja mačke i miša. Svako finale završavalo se sa 20 razlike i tebi to bude normalno. Drugi nisu mogli da dopru do toga da postoji takva generacija. Na tom Svjetskom prvenstvu sam ja bio među najstarijima sa 24 godine, tako da su ovi sa strane gledali i mislili ‘pa ovi će zajedno biti još 7-8 godina!’ Ali, desilo se šta se desilo, završio se Rim dosta mučno, već tada se osjećalo da će biti svega. Incident sa Zdovcem i njegov odlazak je bio signal. Onda dolazi osvješćenje i saznanje da ti uopšte ne utičeš na neke stvari. Do 1995. samo smo imali neka ljetna okupljanja, ali je ta generacija završila. Ta takmičenja bez Jugoslavije za nas ništa nisu vrijedila”, rekao je Paspalj za “Žurnal“.

Poslije tih takmičenja na kojima Jugoslavija nije učestvovala uslijedila je Atina i Evropsko prvenstvo 1995.

“Stanje u zemlji bilo je grdno da grđe ne može biti. Ispostavilo se da je to takmičenje bilo veće nego bilo šta drugo što si uradio. Bili smo svjedoci lošeg vremena, raspadanja jedne fantastične generacije, sa žalom zbog svega što je trebalo da uradimo a nismo. Onda je došla satisfakcija 1995, 1996. i nadalje”, rekao je Paspalj i dodao:

“Objektivno, te 1995. mi nismo došli potpuno pripremljeni, već navrat-nanos. Utoliko je taj čin jedne generacije veliki. Na duh, kolektiv i motivaciju osvojili smo to prvenstvo. Recimo, 1995. ne može ni da se poredi sa 1996. Da se u toj našoj divnoj zemlji nije desilo sve ono što nije ni trebalo da se desi, mi bismo bili tu još godinama, poslije bi se pojavila super-generacija sa Peđom Stojakovićem i onima koji su dolazili. Nažalost, sve smo uspjeli da upropastimo i od jedne zemlje napravimo…koliko već. Teško je to objasniti nekom normalnom”.

foto:aba liga