Parahovski: Boravak u Partizanu prijatan

Na početku sezone Artsjom Parahovski pokušava da nađe ulogu u sistemu trenera Andree Trinkijerija, a na trećem takmičarskom meču u crno-bijelom, duelu sa Tofašom u „Štark Areni“, demonstrirao je čvrstoću koja će biti izuzetno bitna za nastupe Partizana.

“Protiv Tofaša je bilo izuzetno teško. To nam je bila prva utakmica pred domaćim navijačima i to sam jedva čekao. Dali su nam mnogo energije. Doduše, tek u drugom dijelu meča, u kojem smo podigli tempo i uspjeli da dođemo do dobre igre. Bila je to veoma bitna pobjeda za nas protiv kvaitetnog protivnika i pokazala nam je koliko će naporno biti igranje u Evrokupu. Moramo da se koncentrišemo i igramo kao protiv Tofaša. Zapravo, još i bolje“, izjavio je 32-godišnji Artsjom Parahovski za Sportklub.

Bjelurski centar je visok 211 centimetara, a u nekim trenucima svoje karijere imao je skoro 130 kilograma. Košarkom je počeo da se bavi tek sa 16 godina, kada je, kao i u mnogim sličnim slučajevima vezanim za centre, postalo jasno da je previsok za fudbal.

Momak iz Minska je američki đak – poslije dvije godine na univerzitetu Južni Ajdaho i dvije na ne baš prestižnom Redfordu, koji je kao najbolji igrač odveo do drugog plasmana na NCAA turnir u istoriji. Godine 2010. bio je lider u skokovima čitave NCAA. Odigrao je tri evroligaške sezone – po jednu za Uniks i Makabi Tel Aviv i Nižnji Novgorod, u kojem je bio lider Evrolige u blokadama u sezoni 2014/2015. U Partizanu se još navikava na okolnosti.

Na samom početku sezone sam imao malih problema, ali sada igram bolje, protiv Tofaša sam bio korisniji nego protiv Venecije i Igokee. Učim kako sistem koji je na snazi u Partizanu i upoznajem saigrače. Polako napredujem, ali sada dolazim do tačke u kojoj mogu da se osjećam prijatno. Nadam se da će ovo biti tek polazna tačka za mnogo kvalitetnije partije u tekućoj sezoni“, istakao je Bjelorus, koji je svojim prezimenom unio dileme u srpsku košarkašku javnost.

Ipak, za Sport klub je eksplicitno pojasnio kako se njegovo prezime izgovara.

PA-RA-HOV-SKI, izjavio je korpulentni centar kroz osmjeh i nastavio:

„Znam neki govore ’Parahuski’, neki kažu ‘Parakovski’, ali izgovara se ’Parahovski.’ Nekim ljudima je možda teško da to izgovore, ali to je pravilan izgovor“, rekao je centar Partizana razriješivši sve dileme.

„Boravak u Partizanu mi je za sada veoma prijatan. Jedva sam čekao da nastupim na domaćem terenu jer sa znao da Partizan ima najbolje navijače u Evropi. I zaista je tačno – nikada nisam iskusio takvu atmosferu u karijeri. Zaista su kao ’šesti igra’ i nose nas. Znam da će biti uspona i padova u sezoni, ali mi ćemo se truditi da budemo što bolji“, rekao je Parahovski, za čiji je dolazak najzaslužniji trener Partizana Andrea Trinkijeri.

„Trener Trinkijeri me je ’regrutova’ – rekao mi je da bi zaista želio da dođem u tim. Sarađivao sam sa njim u prošlosti, imali smo veoma kratku saradnju, ali ona je morala brzo da se okonča. Ne bih sada o tome. Uglavnom, drago mi je da opet radim zajedno sa njim“, izjavio je bivši najbolji bloker EL, kojem je jasno na čemu Partizan treba da radi u narednom periodu.

„Moramo da počinjemo susrete bolje. Iskusni timovi nas kažnjavaju na početku i onda moramo da stižemo rezultat. Protiv Tofaša smo mogli da se vratimo u drugom poluvrenu, ali to ne mora uvijek da bude slučaj.“

Parahovski je prije potpisivanja ugovora sa beogradskim timom u profesionalnoj karijeri nastupao za VEF Rigu, Budiveljnik, Eskišehir, Hapoel Jerusalim, Nižnji, Uniks, Makabi Tel Aviv i Ritas iz Viljnusa. Upravo se u timu iz litvanske prestonice direktno i predstavio navijačima Partizana u prošlogodišnjem izdanju Evrokupa.

„Nije baš da me svakog dana neko pita za taj koš, ali bih rekao svakog drugog dana otkad sam došao u Beograd. Svi me pitaju ’Zašto si nam to uradio?’ Ja im kažem da je najbolje to da zaborave i da se koncentrišu na novi zajednički put koji sad imamo“, zaključio je kroz osmeh centar Partizana, kojeg u novoj sezoni očekuje još mnogo žestokih duela sa protivničkim centrima poput onih iz reketa na meču sa Tofašom.

foto:KK Partizan NIS


About The Author