ORLOVI: Banovići svjesno i namjerno odgađaju utakmicu sa nama

Na adresu naše redakcije stigao je mail iz ŽKK Orlovi u kojem su uputili pitanje zašto šampion BiH ŽKK Banovići neće da igra meč protiv njih.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Obavještavamo vas da ŽKK “Banovići” svjesno i namjerno odgađaju utakmicu sa našim timom,

ŽKK “Orlovima” u BiH ligi, koja je trebala da se odigra 28.11.2020. u sklopu redovnog sedmog kola BiH prvenstva.

Svjesno su izbjegli utakmicu WABA lige sa našim timom koja je bila zakazana 04.11.2020., zatim pomjerena za datum 18.11.2020., da bi opet ista utakmica bila pomjerena i zakazana za 23.12.2020. pod izgovorom da su im tri igrača zaražena sa COVID-19 i da još tri igrača treba da se testiraju na COVID-19. Rezultate PCR  testova nisu dostavili, iako smo insistirali, i nakon otkazivanja navedene utakmice, izašli su u javnost sa saopštenjem da niko od njihovih igrača nije zaražen, te da se radi o običnoj prehladi.  

Isto tako, u skladu sa propisima WABA lige, ovaj susret će biti odigran sa rosterom obje ekipe koji je bio predviđen za odigravanje  utakmice prije otkazivanja i pomjeranja za datum 23.12.2020.

 Isto tako, u ovom trenutku, izbjegavaju utakmicu redovnog kola BiH lige sa našim timom ( koja je prioritet s obzirom da je utakmica koja je po rasporedu kalendarski ), koja je trebala da bude odigrana 28.11.2020. u Banovićima. Njihov prvi razlog odgađanja i pomjeranja našeg redovnog kola bio je odigravanje zaostalih utakmica BiH lige sa ekipom Brčanke I Rudara, u srijedu i petak, te da im je dvorana zauzeta u subotu,28.11.2020. zbog odigravanja treninga malog fudbala, iako bi oni kao najbolje rangiran klub u Banovićima trebali da imaju prednost odigravanja utakmica u navedenoj dvorani. U nedelju,29.11.2020. naveli su da se radi dezinfekcija njihove dvorane tokom cijelog dana, te da nisu u mogućnosti da odigraju utakmicu za vikend iz tih raloga.

Međutim, uslijed nemogućnosti odigravanja utakmice, ekipa ŽKK” Rudara”je otkazala utakmicu sa Banovićima i samim tim se oslobodio petak, 27.11.2020. za odigravanje naše utakmice. Uz dogovor sa komesarom, mi smo pristali da se utakmica odigra ili dan ranije, kad su bili dogovrili utakmicu sa Rudarom, na dan kad je bilo predviđeno da igramo mi sa njima, što je bila subota , ili čak u nedelju ili ponedeljak, ili da igramo u drugoj dvorani, da bi se odigrala utakmica redovnog kola BiH lige, s obzirom da igramo dva takmičenja i s obzirom da nam počinje takmičenje za Kup Republike Srpske, što za našu ekipu znači da će da igra dvije do tri utakmice sedmično ,da možemo da ispoštujemo oba takmičenja I Kup RS.

 Iako smo bili više nego fer i korektni, kako bi se odigrala navedena utakmica, čelnici ekipe Banovića bili su nedostupni za pozive komesara u četvrtak, 26.11.2020. I za dogovor odigravanja utakmice dan ranije, kao I za dogovor odigravanja utakmice u drugoj dvorani. Poslije jednodnevnog nejavljanja komesaru takmičenja, javili su se u petak, 27.11.2020. u 16:45 sa konstatacijom da neće da igraju utakmicu sa nama jer imaju prehlađene igrače.

U prošlogodišnjoj sezoni smo imali situaciju izbjegavanja odigravanja utakmice sa navedenom ekipom. Ekipa Banovića je prošle sezone dostavila dokumentaciju gdje im je prehlađeno 7 igrača, koji su pregledani u roku od pola sata, od strane istog doktora. Kad nismo pristali na odgađanje utakmice, kako ne bi rušili kredibilitet lige i ženske košarke, i uz saglasnost saveza i komesara BiH da se odigra utakmica zakazali smo utakmicu. Ekipa Banovića je došla u punom sastavu, svi navedeni prehlađeni igrači sui m igrali bez ikakvih problema.

Kako naš tim, tako i ostali klubovi u BiH prvenstvu, igrali smo i prehlađeni i sa povrijeđenim igračima i sa kadetima i juniorima kako bi ispoštovali druge ekipe, te propozicije takmičenja.

U kontekstu svega navedenog, mi kao klub TRAŽIMO da se zaštiti regularnost takmičenja, I da se poštuje  pravilnik KSBiH saveza. Tražimo da se zakaže utakmica u roku od 72 sata, a ako navedeni klub i dalje ne želi i neće da odigra utakmicu sa našim timom, te navode argumente koji nisu validni I nisu u skladu sa pravilnikom KSBIH saveza i isto tako nisu u skladu sa novonastalom situacijom COVID-19, želimo da sa navedene utakmica registruje 20:0 za naš klub u skladu sa pravilnikom KSBIH. Isto tako, naš klub neće dati saglasnost za odigravanje utakmica ŽKK “Banovića” dok se navedena situacija ne riješi u skladu sa pravilnikom KSBIH. Nadamo se da će komesar I Upravni odbor BIH sagledati gore navedeno I donjeti odluku u korist košarke BIH, poštujući pravilnik KSBIH”.

foto: kosarka24.ba

About The Author