Obradović: Vratio sam se zbog emocije i jedva čekam da počnem da radim

Željko Obradović predstavljen kao novi trener KK Partizan.

Obradović se vratio u klub u kojem je započeo karijeru u kojoj je postao najtrofejniji evropski trener. Na početku obraćanja medijima rekao je zašto se vratio u Partizan.

“Hvala Ostoji Mijailoviću na šansi koju mi ponovo daje da radim u Partizanu. Vratio sam se zbog onoga šta osjećam iznutra, najdublje emocije. Srećan sam zbog ove mogućnosti. Zoran je došao prije tri mjeseca, pokušavao sam sve ove godine da pomognem Partizanu, drago mi je da je Ostoja sredio neke stvari u klubu, prije svega finansijske, a sada svi treba da imamo u vidu, a to je nevjerovatna istorija. U Evropi ne postoji klub koji je dao toliko košarci, evropskoj i svjetskoj. Jedini klub koji je u tom rangu je Real Madrid. Ova odlka je bila prilično laka, bez obzira što Zoran kaže da je trebalo vremena. Ja sam to prošle sedmice, kada smo razgovarali dva ili tri sata, već poslije toga znao”; rekao je Obradović na početku i nastavio:

“Odgovorni smo zbog nekih stvari jer nas prate mnogi. Obećavam da ću učiniti sve da se spuste tenzije, da ne spominjem između kojih klubova, to nikome nije dobro. Onog trenutka kada se završi utakmica, da budemo spremni da jedni drugima čestitamo. Da ljudi prepoznaju da se dešavaju neke stvari, a da to nisu dosadašmnje stvari. Volio bih i da Evroliga na ovim prostorima prepozna da ima klubova na ovim prostorima klubova koji su zadužili evropsku košarku i da dođe do toga da više klubova odavde igra u Evroligi. To je najveća želja koju imam”.

Njegove ambicije su uvijek najveće.

“Ambicije? Najveće moguće koje mogu da imam. Interesuje nas da probamo da se vratimo u Evroligu, ali ne da igramo godinu dana, nego da budemo sastavni dio tog takmičenja. Ovih dana sam imao priliku da se čujem sa mnogo drugova. Hvala svima koji su mi slali poruke podrške. Mnogi su mislili da je ovaj moj potez rizičan, ali ja to ne shvatam tako. Najsrećniji sam kada izađem na parket, ogromnu želju imam i vidjećemo da napravimo tim koji je najkonkurentniji mogući. Crvena zvezda je posljednjih godina dominirala, Budućnost, Igokea, Mornar, Olimpija… Svi zaslužuju respekt”, rekao je Obradović.

Kako će oformiti ekipu?

“Dogovorili smo se u petak i prvo što smo uradili je otišli smo do Arene, do male sale gdje su uslovi izvanredni za trening. Obišao sam gdje ćemo da živimo i radimo i potom smo počeli da razmišljamo šta nas sve čeka ove sezone. Od petka, do ponedeljka, Zoran i ja smo dnevno proveli po 10-ak sati zajedno. Radimo i radićemo. Kada budemo imali prve informacije izaći ćemo pred vas sa istinitim informacijama”.

Šmerkeski je rekao kako je bilo i nekih koji nisu bili za njegov povratak

“Moram da kažem da prilikom dolaska u Partizan predsednik Mijailović je bio za to, ali nisu baš svi bili za to da ja postanem trener. Neki su tražili da ja pošaljem CV gde sam radio, jedan sjedi u prvom redu ovde, a drugi je glumac Bogdan Diklić”, rekao je uz osmeh Obradović.

Mene je Partizan napravio. Godine koje sam proveo kao igrač i dvije godine kao trener su doprinijele da ovo osjećam prema Partizanu. I uvijek ću reći da sam ja dužnik Partizanu, a ne on meni. Ovo je bila laka odluka. Kada si motivisan i želiš, nemaš limita. Najbitnije je da razgovaraš sam sa sobom. Uvijek razmišljaš da li imaš još malo, da povučeš sebe i ljude sa kojima radiš, a mi smo sada u situaciji da moramo da vučemo jedni druge. Jedva čekam. Video sam danas Acu Matovića da je danas trenirao sa mladim igračima, jer oni moraju da shvate da ne postoji ni slobodno ljeto, ni zima, nema pauze. Zoran i ja to znamo”.

Stručni štab?

“Razgovaramo o tome ovih dana. Uvijek imam neke ljude koji su mi bliski i izuzetni su saradnici. Ali ovog puta ću probati još neke ljude koji su u klubu da uključim u rad sa prvom ekipom. Ne volim izraz šef stručnog štaba. Ja sam trener, može da se kaže da sam prvi trener, ali svi koji rade sa mnom znaju da imaju sva prava i moraju da budu kritični. Ne volim saradnike koji klimaju glavom, nego da mi ukažu na greške, jer ne postoji trener koji ne griješi. Naravno, neka odluka na kraju mora da postoji, ali kada sa nekim provodiš toliko vremena iz dana u dan, moramo da budemo korektni i da uvek kažemo ono što mislimo. Kod nas ima puno talentovanih trenera, ko god bude želio da radi, ima posla”.

Cilj je Evroliga.

“Postoje dva načina da izborimo Evroligu, to je osvajanje ABA lige ili finale Evrokupa. To su naši cilejvi, sve ostalo su priče. Postoji tema da u narednim godinama Evroliga odluči da veći broj klubova učestvuje. Više puta sam govorio da Partizan i Zvezda zaslužuju da budu stalni učesnici Evrolige i mislim da Partizan i Zvezda moraju zajedno da rade na tome. Da imamo sigurnost i da zajedno učestvujemo. Da li je moguće, to zavisi od Evrolige, ali i klubova. Sposobni su i drugi klubovi, ali je uvijek pitanje sa koliko klubova EVroliga želi da napravi proširenje. Imajte u vidu da 11 klubova ima A licencu, i oni odlučuju. Izlazi se na glasanje i donosi se odluka na Bordu. Bio bih najsrećniji da dan kada budem odlazio Partizan bude u Evroligi u naredne tri godine. To bi bio moj najveći uspjeh”.

O timu:

“Bez ikakve dileme, želimo da napravimo ekipu koju Partizan zaslužuje. Da vodimo računa jer Partizan predstavlja avangardu u evropskoj košarci. To znači da imamo što više mladih domaćih igrača. Bio bih najsrećniji kada bismo imali 12 domaćih igrača u timu. Koliko je to realno, vidjećemo u narednom periodu. Obavićemo razgovore, da vidimo njihova mišljenja, da pitamo mlade igrače da li žele da dođu u Partizan, da li iz bilo kog razloga neko od njih ne želi da dođe ovde, već želi u neku drugu sredinu. Mnogo je pitanja”.

Kada je prelomio da će doći u Partizan?

“Kada sam prvi put razgovarao sa Ostojom prvi put ozbiljno. To nije bilo prije 10 dana. Pozvao sam ga, našli smo se da pričamo i dogovorili se. Ja sam inače prilično miran kada donosim odluke. Mnogi misle da je to ludost ili što je rekao Praja Dalipagić, negdje sam pročitao da je Željko lud ako se vrati, a ja sam rekao da ludost nije loša. Ko od nas nikada nije donio neku ludu odluku?”, poručio je Obradović.

O potencijalnim pojačanjima, nekim povratnicima?

Svjestan sam limita koje imam u ovom klubu. Recimo Veseli, ne bi bilo korektno da ja pominjem koliki je njegov ugovor u Fenerbahčeu. Micov i Vesterman su izašli iz ugovora. Moram da zovem i da provjerim koliki je njegov ugovor. Ne možemo da dovedemo i platimo nekog igrača toliko, a drugi da igraju za semenke i kikiriki”.

foto: KK Partizan NIS

About The Author