Obradović predlaže promjene

Željko Obradović je za ugledni francuski list Ekip govorio o brojnim temama, a istakao je i da igrači imaju previše obaveza i da to ostavlja danak.

Previše je mečeva između međunarodnih prozora i klupskih obaveza. To je ozbiljan stres za igrače. Partizan je u novembru imao devet reprezentativaca i ponosam sam zbog toga, ali kada su se vratili bili su mentalno izmoreni i to je uticalo na nivo treninga, pa je došlo i do nekonstantnosti u rezultatima. Igrači moraju da budu na prvom mestu, pa FIBA i Evroliga moraju da porade na promeni kalendara“, poručio je trener Partizana prenosi mozzartsport.

Otišao je i korak dalje i predložio sistem.

Timovi iz Evrolige bi trebalo da se priključe državnim šampionatima tek u plej-ofu, pa bi bilo prostora i za sponzostva i televizijska prava. Neka se recimo Evroliga igra šese mjeseci, kao NBA. Onda ostaju dva mjeseca za državna prvenstva, dva za reprezentativna takmičenja i dva za odmor igrača“.

Prokomentarisao je i informacije koje su se minule jeseni pojavile povodom stvaranja NBA Evropa divizije.

Ne razmišljam o budućnosti. Evroliga je građena 20 godina i prilično je jednostavno takmičenje. Žao mi je što je sada u ovakvoj poziciji, da klubovi traže promjene. Ukoliko želite da mijenjate stvari, radite to na kraju sezone. Gospodin Bertomeu je bio zaslužan za ekspanziju, doveo nas je tu gdje smo. Lako je zaboraviti da kakvi su bili ugovori igračima i trenerima ranije…“.

Na Starom kontinentu igra sve veći broj američkih košarkaša, a Obradović se prisjetio i tima koji je vodio u Panatinaikosu.

Imali smo američke igrače koji su igrali važne uloge, ali su ključ bili domaći igrači poput Dijamantidisa i Spanulisa. Uvijek će biti mjesta za igrače koji mogu da rade i iskoriste priliku, nebitno da li su iz Amerike“.

Sa druge strane, u NBA je sve veći broj evropskih igrača koji imaju važnu riječ.

Zašto NBA traži najbolje evropske igrače? Zato što ovde odlično treniraju. Tri najdominantnija igrača u NBA su Evropljani: Janis Adetokumbo, Nikola Jokić i Luka Dončić. Ipak, ima i onih koji odlaze prerano. U Partizanu imamo sjajnog igrača, Smailagića, koji je sa 18 godina bio u Razvojnoj ligi, pa u NBA, ali tamo nije igrao. Trebalo bi da razumeju da je bolje ostati ovde par godina“.

Podsetio je Ekip i na Obradovićevu izjavu da je “NBA mafija”.

To je bila šala, ali ako pogledamo unazad, koliko je NBA trenera došlo iz Evrope? Dejvid Blat, Majk Dentoni su Amerikanci koji su počeli karijere u Evropi i to je Igor Kokoškov koji je na tom nivou u NBA. Brojni evropski treneri žele da rade tamo, poput Etorea Mesine i Serđa Skariola koji su bili asistenti i bili su dobro prihvaćeni. Svaki trener iz Evrolige može da radi tamo“, rekao je Željko Obradović.

foto:Nikola Vuruna/Igokea